Care sunt noile restricții propuse de DSP pentru București. De la ce oră s-ar putea închide magazinele

inquam-photo-bucuresti-covid19-verificare-masuri-ordonanta-militara-3-25-mar-2020-134930.jpg, George Calin
Inquam Photos/ George Călin

Noi restricții ar putea fi introduse în București, după ce rata de infectare a crescut la 6,22 la mie. Restricțiile vor fi discutate joi. Va fi stabilit un nou mod de calcul al incidenței. DSP cere magazinelor să asigure clienților 4 metri pătrați de spațiu în jur, ceea ce înseamnă că numărul clienților primiți în același timp va fi limitat. În plus, magazinele ar putea fi închise la ora 18.00, iar în weekend chiar mai devreme, la ora 16.00, informează Digi24.

Obligativitatea instituțiilor și autorităților publice de a face la intrarea în sediu triaj epidemiologic și de a asigura dezinfectarea mâinilor, avem obligativitatea de a asigura programul decalat al angajaților, atât la nivelul aurotităților publice, cât și la nivelul operatorilor economici, participarea zilnică în sistem online a preșcolarilor și elevilor din unitățile de învățământ”, a spus Florentina Iacob, director adjunct al DSP București.

O altă propunere e interzicerea organizării de evenimente sau activități private pentru copii în spații închise cum ar fi afterschool, închiderea locurilor de joacă amenajate pentru copii în parcuri, între blocuri, interzicerea activităților și competițiilor sportive pentru amatori – deci cele profesioniste rămân deschise. Și la nivel de spații comerciale – magazin, hipermarketuri, malluri – este acea obligativitate de repsectare a spațiului de 4 metri pătrați pentru fiecare persoană, distanță de 2 metri între persoane. Fiecare comerciant trebuie să facă un calcul pe suprafața utilă pe care o are”, a adăugat ea.

La evenimentele private – înmormântări, cununii, botezuri – vom merge pe un număr maxim de 16 persoane, care include și persoanele care oficiază slujba religioasă. E interzisă desfășurarea de activități în cluburi, baruri discoteci. Terasele rămân deschise, dar sper să se păstreze regulile pentru terase și acestea vor fi verificate prin controale”, a mai spus Iacob.

Întrebată dacă persoanele deja vaccinate ar putea avea mai puține restricții, oficialul a spus că „nu se poate face deocamdată o astfel de recomandare”.

Magazine închise mai devreme

Potrivit informațiilor Digi24, una dintre propunerile discutate de autorități este ca în localitățile care au o rată de incidență de peste 6 la mie, magazinele să se închidă la ora 18.00, față de ora 21.00 în prezent. Mai mult, în weekend, magazinele ar putea fi deschise până la ora 16.00.

De asemenea, ar putea fi schimbată și ora de la care nu mai avem voie să circulăm pe stradă seara, oră care în prezent este 22.00.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a spus la Digi24 că e „o chestiune de zile” până când noile măsuri vor intra în vigoare. În ceea ce privește închiderea magazinelor mai devreme, prefectul spune că trebuie văzute orele la care merg oamenii la cumpărături, astfel încât să nu se creeze mai multă aglomerație.

Autoritățile spun că Bucureștiul nu va intra în carantină, deși incidența cazurilor de COVID-19 s-a dublat în doar 3 săptămâni, ajungând la 6,22 la mie. 

„Bucureştiul, dacă este să judecăm, are cam 25% din economia naţională, mare parte din populaţie, este o aglomerare urbană destul de mare, trebuie luate în considerare toate aceste elemente în momentul în care se impun măsuri, ca să ştim dacă acele măsuri sunt sau nu eficiente”, a spus prefectul Capitalei, Alin Stoica.

Și primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a spus că măsura de plasare a Bucureștiului în carantină este evitată „pe cât posibil” prin intensificarea controalelor. El a subliniat importanţa respectării regulilor sanitare pe parcursul următoarelor două luni, până când mai mulți români vor fi vaccinaţi.


1 COMENTARIU

  1. Tot măsuri draconice se iau, ce mai stați executați-i pe nenorociții ăștia de români…nu va e rușine nenorociților, așa credeti ca scăpați de covid??.
    Dar în schimb nici o masura medicală!!..va doar în plua de pulime, dă-i dracului să stea închiși până i-or lua aia cu coasa…!!..
    Ce-ati facut timp de un an jumate nenorociților??..Ce măsuri de prevenție medicală ați luat ??..plua ,nici una, spălatul pe mâini,masca si distanțarea…v-ați uitat peste gard la vecini ,…aveti pe conștiință toti morții din această perioadă ,veti fi condamnați de generații întregi de acum înainte, ati distrus o țară și o generație jigodiile dracului.
    Cum au distrus bolșevici o generație în anii ’50,așa și voi nenorocitilor ați distrus o generație în anii ăștia…
    Aveți curaj să vă uitați în ochii unui copilaș , a unui elev de școală primară??..ai ajuns săracii ca animalele de la zoo…crucea ma-mii voastre de criminali…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here