Acasă Actualitate Cărţile din seria ”James Bond” vor fi reeditate pentru a se înlătura...

Cărţile din seria ”James Bond” vor fi reeditate pentru a se înlătura pasajele rasiste considerate ofensatoare

Sursa: Pixabay

Cărţile din seria „James Bond” ale scriitorului britanic Ian Fleming urmează să fie reeditate în încercarea de a le adapta secolului 21, fiind îndepărtate mai multe referiri la rasă care ar putea fi considerate ofensatoare, înaintea aniversării a 70 de ani de la apariţia primului roman cu agentul 007, a relatat The Sunday Telegraph, citat de Deadline şi EFE. Cărţile urmează să fie publicate în aprilie, potrivit Agerpres.

Thrillerele lui Fleming – de la „Casino Royale” la „Octopussy” – vor fi reeditate în această primăvară, după ce Ian Fleming Publications, compania care deţine drepturile asupra operelor literare ale scriitorului, a comandat o revizuire de către un grup de „cititori sensibili” al căror rol este să identifice fraze sau situaţii din manuscrise care sunt jignitoare pentru minorităţile etnice sau sexuale.

Potrivit The Telegraph, romanele vor fi însoţite de următorul text: „Această carte a fost scrisă într-o perioadă în care cuvintele şi atitudinile care ar putea fi considerate jignitoare erau banalizate. Au fost făcute actualizări în această ediţie, încercând să rămână cât mai aproape posibil de textul original şi momentul creării sale”.
Printre modificări se numără descrieri ale oamenilor de culoare (cuvântul „negru” a fost înlocuit cu „persoană de culoare”). Cu toate acestea, remarcile lui James Bond despre asiatici (în special Oddjob, slujitorul coreean al lui Goldfinger) rămân neschimbate.

Nu este prima dată când romanele lui Ian Fleming sunt modificate. Potrivit The Telegraph, Fleming autorizase înainte de moartea sa în 1964 modificarea scenelor de sex din cărţile sale pentru publicul american. El a redus, de asemenea, referinţele la etnia personajelor sale în ediţia americană a volumului „Live and Let Die”.

Săptămâna trecută, editorul britanic Puffin a anunţat că mai multe cărţi ale lui Roald Dahl, precum „Mathilda” şi „Charlie and the Chocolate Factory”, au fost rescrise pentru a elimina cuvintele considerate jignitoare. Scopul editurii, cu colaborarea moştenitorilor lui Roald Dahl, este să se asigure că volumele sale „pot fi savurate şi astăzi de toată lumea”.

Ca urmare, mai multe descrieri ale aspectului fizic al personajelor au fost reformulate. S-a sistematizat şi utilizarea termenilor neutri. Potrivit Roald Dahl Story Company, compania care supraveghează moştenirea lui Dahl, „nu este neobişnuit să revedem anumite elemente de limbaj” atunci când apare o nouă ediţie. Modificările – estimate la câteva sute – au fost „minime şi au fost analizate cu atenţie”, spune compania.

viewscntŞtirea privind modificarea romanelor cu James Bond vine în contextul în care editura care publică în Marea Britanie operele autorului de cărţi pentru copii Roald Dahl, printre care se numără îndrăgita „Charlie and the Chocolate Factory”, şi-a anunţat intenţia de rescriere a acestora pentru eliminarea termenilor consideraţi ofensatori. În faţa reacţiei provocate în Regatul Unit de această intenţie, Puffin Books a anunţat vineri că va continua să tipărească versiunile originale într-o colecţie specială. În Franţa, editura Gallimard Jeunesse a dat asigurări că nu este luată în considerare o astfel de revizuire a textelor autorului.

Rescrierea planificată a cărţilor lui Roald Dahl a provocat numeroase reacţii de indignare în lumea literară şi politică, într-un context al războaielor culturale şi al acuzaţiilor de „cancel culture” („cultura anulării”, n.a.). Scriitorul Salman Rushdie a scris pe Twitter că aceasta „este o cenzură absurdă”.

La o recepţie organizată joi, regina consoartă a Regatului Unit, Camilla, le-a cerut scriitorilor să nu se lase intimidaţi de „cei care vor să vă restrângă libertatea de exprimare sau să vă pună limite imaginaţiei”. Aceste observaţii au fost interpretate pe scară largă drept o critică la adresa rescrierii cărţilor lui Roald Dahl.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here