Casa Albă: SUA amână cu 16 luni onorarea contractelor de armament, pentru a reface stocurile Ucrainei

Statele Unite îşi modifică prioritatea livrărilor de rachete achiziţionate prin contract de alte state – pe care le amână cu 16 luni – şi urmează să furnizeze rachetele care ies de pe linia de producţie Ucrainei, anunţă într-un comunicat Casa Albă, potrivit News.ro.

”Acest lucru va garanta că suntem în măsură să furnizăm Ucrainei rachetele de care are nevoie pentru a-şi menţine stocurile într-un moment-cheie al războiului, către sfârşitul verii şi la toamnă”, a declarat joi presei un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate (NSC) de la Casa Albă, John Kirby.

Astfel, ”livrările acestor rachete celorlalte ţări care aşteaptă acum la coadă urmează să fie amânate”, a anunţat el.

El a anunţat că aceste ţări urmează să-şi  primească armamentul comandat, subliniind însă că ”termenele de livrare vor fi un pic mai lungi”.

Reprezentantul NSC a anunţat că Statele Unite şi-au informat toţi clienţii cu privire la această ”măsură extraordinară”.

”Depunem eforturi să minimizăm orice impact negativ” asupra acestor ţări afectate de acestă măsură, a dat asigurări John Kirby.

”Dacă oricare dintre ceilalţi parteneri ai noştri s-ar afla într-o bună zi într-o situaţie asemănătoare Ucrainei, am face, la fel, eforturi extraordinare pentru a-i susţine securitatea”, a subliniat el.

El a dat asigurări că această decizie a SUA arată angajamentul Washingtonul de a-şi susţine ”partenerii” atunci când se află într-un ”pericol existenţial”.

”Statele Unite sunt consideră că aceasta este cea mai bună linie de conduită în susţinerea Ucrainei, garantând totodată că ceilalţi parteneri îşi vor prmi rachetele şi capacităţile de apărare aeriană pe care s-au angajat să le cumpere, cu o amânare”, a declarat el.

El a anunţat că ”multe” dintre statele ale căror comenzi de armament au fost amânate ”au susţinut deplin această decizie”.

Întrebat de Bloomberg dacă amânarea livrării unor sisteme de tip PATRIOT, va dura ”săptămâni, luni sau ani”, Kohn Kirby a răspuns că Statele Unite preconizează primele livrări către Ucraina, în baza acestei ”repriorioritizări”, ”în săptămânile următoare”.

”Cu siguranţă, până la sfârşitul verii, Ucraina va începe să vadă primele livrări” de sisteme de tip PATRIOT.

El a adăugat că nu poate preciza întîrzierea în cazul fiecărei ţăriamânate  în parte, ”pentru că este vorba despre contracte individuale”.

”Am comunicat cu aceste ţări şi vom continua să o facem, vom face tot ceea ce putem pentru a minimiza întârzierea cât mai mult posibil”, a adfăugat el.

”Însă fiecare ţare are circumstanţe diferite, în funcţie de cât de mult a comdadat şi în funcţie de nevoile pe care le are în domeniul autoapărării”, a precizat John Kirby.

El a subliniat că ”amploarea livrărilor Ucrainei se va întinde pe o scară mare şi îi va furniza suficiente capacităţi pentru restul acestui exerciţiu bugetar şi, bineînţeles, al viitorului exerciţiu bugetar”.

”Aşadar, aproximativ 16 luni se vor afla în centrul termenului necesar pentru a completa invetanriul Ucrainei. Iar apoi, după asta, ţările cărora le-am cerut amânarea, vor începe să-şi vadă livrările”, a precizat Jojn Kirby.

Ambasada SUA: Decizia preşedintelui Iohannis de a-şi retrage candidatura este un exemplu al angajamentului de a asigura unitatea NATO

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here