Casa albă: Vizita lui Biden la Kiev, „fără precedent în timpurile moderne” / Rușii, informați cu câteva ore înainte

Sursa: Facebook

SUA au anunţat Rusia că Joe Biden merge la Kiev cu câteva ore înainte de plecare, a declarat consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jack Sullivan, relatează The Guardian, preluat de News.ro.

„I-am anunţat pe ruşi că preşedintele Biden va călători la Kiev”, a declarat Jake Sullivan.

„Am făcut acest lucru cu câteva ore înainte de plecarea sa, pentru a exclude orice risc de confruntare, şi din cauza naturii sensibile a acestor comunicări, nu voi detalia modul în care au răspuns sau care a fost natura precisă a mesajului nostru, dar pot confirma că am transmis această notificare”, a explicat Sullivan.

El a spus că din motive de securitate nu poate oferi deocamdată mai multe detalii despre cum Joe Biden şi mica sa echipă au ajuns, sugerând astfel că preşedintele şi anturajul său sunt încă în ţară, deşi au părăsit Kievul.

Consilierul pe probleme de securitate naţională a arătat, pe de altă parte, că vizita lui Biden la Kiev a fost „fără precedent în timpurile moderne”, pentru că a fost prima dată când un preşedinte american a vizitat „capitala unei ţări aflate în război, unde armata Statelor Unite nu controlează infrastructura critică”.

Aceasta, spun oficialii Casei Albe, este diferenţa dintre această călătorie şi vizitele prezidenţiale anterioare în Afganistan şi Irak. În acele ţări, a existat o prezenţă militară americană masivă, dar nu există niciuna în Ucraina, iar prezenţa diplomatică este la nivel minim. „Acest lucru a necesitat un efort logistic operaţional de securitate din partea profesioniştilor din întregul guvern american, pentru a se ocupa de ceea ce era o acţiune inerent riscantă şi a o aduce la un nivel de risc gestionabil”, a declarat Sullivan.

Bineînţeles, a mai spus oficialul de la Casa Albă, a existat şi există în continuare un risc într-un astfel de demers, dar preşedintele Biden a considerat că era important să facă această deplasare din cauza momentului critic în care ne aflăm – ne apropiem de împlinirea unui an de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, a adăugat Sullivan.

Oficiali de la Casa Albă au declarat că Biden a dat în cele din urmă undă verde călătoriei vineri, după ce a primit o ultimă informare de securitate.

Rușii. Un portret de război

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here