Căștile au fost aruncate. Cum a ajuns mineritul din Rusia în pragul prăbușirii

Sursa: TASS

Industria cărbunelui din Rusia trece prin cea mai dificilă perioadă din istoria modernă, scrie The Insider. Războiul cu Ucraina și sancțiunile europene au forțat companiile să caute noi piețe și să vândă cărbune la prețuri cu discount uriaș, în timp ce problemele de infrastructură au afectat transportul mărfii în porturi. Din cauza congestionării căilor ferate, minerii trebuie să reducă producția, iar perspective de îmbunătățire a situației nu există – chiar dacă e extinsă capacitatea de transfer a magistralelor feroviare BAM și Transsiberian, tot nu va fi posibil exportul de cărbune pe mare nu va funcționa.

De pildă, abia în septembrie, când a devenit evidentă problema livrării cărbunelui pe cale maritimă, Ministerul Energiei și-a dat seama că Rusia nu dispune de o flotă adecvată.

Agenția Rusă pentru Energie spune că vrea să elaboreze un program de construire a peste o sută de astfel nave, până în 2030. Dar, notează The Insider, câteva elemente de context vor pune piedică ipoteticului plan.

În primul rând, că șantierele navale rusești nu au construit niciodată vrachiere.

În al doilea rând, după cum a remarcat Mihail Burmistrov, CEO Infoline Analytics, până în 2024 șantierele care teoretic sunt capabile să producă astfel de nave sunt încărcate cu comenzi și nu vor putea începe construcția de noi vase. În al treilea rând, sancțiunile rămân un obstacol în calea importului de tehnologie și achiziționarea de echipamente.

Potrivit lui Oleg Rahmanov, șeful OSK (organizație a constructorilor de nave), Rusia va avea o flotă nouă pentru transportul cărbunelui abia în 2040-2050, în cel mai bun caz, iar asta numai dacă lucrul începe chiar acum.

China profită, cu India nu e simplu, Coreea de Sud și Japonia refuză

De altfel, problemele întâmpinate de Moscova în a-și exporta marfa a lovit chiar și contractele care păreau a fi cele mai fiabile. Coreea de Sud a avertizat Rusia că este pregătită să renunțe la cărbunele său din aprilie, dacă problemele de logistică nu pot fi rezolvate. În septembrie, Anna Țivileva – șefa consiliului de administrație al companiei miniere Kolmar, soția guvernatorului de Kuzbass și nepoata lui Putin – a recunoscut că Japonia și Coreea de Sud au refuzat livrări de cărbune din Rusia. Ea a explicat că acum 80-90% din combustibil merge în China, țară care profită de situație și cere reduceri maxime. Țivileva a invocat India ca principală speranță, în condițiile în care intenționează să-și crească consumul de cărbune în următorii ani.

Dar până la sfârșitul lunii septembrie, problemele logistice au lovit și relațiile cu India.

Potrivit agenției CoalMint, livrările pe lună au scăzut cu 12%, la 1,5 milioane de tone. Ulterior, această evaluare a fost confirmată de CEO-ul SUEK, Maxim Basov, care a adăugat faptul că costul transportului depășește deja semnificativ costul de producție, iar ponderea expedierii ajunge la 50-75% din prețul final.

SUEK a remarcat totodată că firmele din minerit au acces la doar 30% din flota de vrachere, iar costul transportului de marfă a crescut de nouă ori pe tona de marfă. În viitorul apropiat, remarcă prognoza CoalMint, este puțin probabil ca situația să se schimbe.

Implicații sociale

Pe fondul producției în exces și a incapacității de a exporta cărbunele extras, singura soluție este reducerea producției, ceea ce înseamnă oprirea unor mine și concedieri.

În august, autoritățile din regiunea Kemerovo au recunoscut că unele întreprinderi își ajustau deja planurile pentru exploatarea cărbunelui, deși au asigurat că nu vor exista concedieri în masă. Însă la mijlocul lunii decembrie, Elgaugol a anunțat o reducere de 1,7 ori a planului de producție pentru 2023.

The Insider comentează că debutul mobilizării, în septembrie, ar mai putea domoli spiritul de protest – până la urmă, aproape toți cei nemulțumiți pot fi trimiși la război. Cu toate acestea, o scădere suplimentară a producției și exporturilor, fără alte perspective, îi pune pe mii de locuitori din orașele miniere în fața unei alegeri dificile – să moară de foame, să lupte în război, să plece sau să înceapă totuși să lupte pentru drepturile lor.

Acestea fiind circumstanțele, The Insider reamintește faptul că în urmă cu mai bine de 30 de ani, problemele minerilor sovietici s-au soldat cu o revoltă muncitorească, anticipând prăbușirea țării. Acum, pentru sute de mii de angajați din industrie s-au întrunit condițiile prealabile pentru a o repeta.

INFO RUSIA | Înflorește afacerea cu morți / După tancuri… / Efectul sancțiunilor / Orfani ucraineni, duși în „lagăr” / „Egalitatea” visată de ruși

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here