INFO RUSIA | Înflorește afacerea cu morți / După tancuri… / Efectul sancțiunilor / Orfani ucraineni, duși în „lagăr” / „Egalitatea” visată de ruși

Sursa: The Insider
  • În Rusia, afacerile cu pompe funebre cunosc o creștere fără precedent, scrie The Insider, iar asta datorită… statului: a ajutat în primul rând politica de combatere a coronavirusului (în 2021, în lipsa măsurilor de carantină, Rusia s-a clasat pe primul loc în lume la decesele zilnice cauzate de COVID); apoi a fost de bun augur politica externă (în 2022, a început războiul contra Ucrainei). Potrivit The Insider, numărul mormintelor din cimitirul grupului de mercenari Wagner, situat în Krasnodar, a crescut de șapte ori în două luni. Apoi, afaceriștii din domeniul pompelor funebre s-au adaptat momentului cu tot cu marketingul aferent: în cimitire sunt alocate parcele pentru soldați, au apărut sicriele de camuflaj și sunt introduse noi obiceiuri, de înmormântare militară. Crematoriile au avut, în schimb, cel mai mult de suferit, din cauza sancțiunilor. Chiar și așa, s-a reușit o oarecare substituire a importurilor, ceea ce a făcut ca acum crematoriile să se deschidă într-un ritm nemaivăzut.

  • Germania a anunțat trimiterea în Ucraina a 14 tancuri Leopard 2. O decizie pe care Berlinul a amânat-o multă vreme și care a dus totodată la împiedicarea livrărilor pe care le-ar fi putut face aliați europeni care dețin astfel de mașini de luptă. Între timp, alte cinci țări au anunțat expedierea de Leopard, iar SUA vor transfera pe frontul ucrainean tancuri M1 Abrams. În total, Ucraina va primi 112 Leopard 2 și 31 Abrams. Este nevoie ca aceste tancuri să ajungă la Kiev cât mai curând posibil, spune analistul militar Kirill Mihailov, într-un interviu acordat Novaia Gazeta.Europa. Iar expertul vorbește și despre ce ar trebui să urmeze: „În plus, ucrainenii au nevoie de aviație, precum și de arme cu rază lungă, pentru a ajunge la centrele logistice și posturile de comandă rusești din acea parte a teritoriului ocupat al Ucrainei care nu este accesibilă sistemelor HIMARS”.

  • Tot Novaia Gazeta.Europa constată că sancțiunile asupra hidrocarburilor rusești au început să-și atingă obiectivul. Livrările către Europa s-au oprit aproape complet, iar prețurile la petrolul rusesc au scăzut brusc. În decembrie, acest lucru a dus la un deficit bugetar lunar record, de 3,8 trilioane de ruble. Îndeplinirea planului de venituri a fost posibilă în mare parte datorită unei plăți unice a Gazprom, în valoare de 1,2 trilioane de ruble. Dar pe cine vor dori autoritățile să „scuture” anul acesta? – se întreabă Novaia Gazeta.Europa. Principala lovitură urmează să vină: embargoul asupra produselor petroliere rusești, care intră în vigoare în februarie.

  • Autoritățile ruse au transportat cel puțin 14 orfani din Herson la orfelinatul Simferopol Elocika, scrie Meduza, citând Verstka. Anterior, centrul fusese comparat, în mass-media, cu un „lagăr de concentrare” și cu Auschwitz, din cauza condițiilor de viață ale copiilor. În 2020, mai multe mame adoptive care luaseră acasă copii de la Elocika au vorbit presei despre abuzurile de acolo. Una dintre ele, Olga Kramnaia, a afirmat că la momentul adopției, fiul ei de doi ani cântărea șase kilograme, nu putea să stea, să vorbească sau să mănânce singur. După un examen medical, băiatul a fost găsit cu distrofie, deshidratare, rahitism și deformare a craniului. Revenind la contextul invaziei ruse, pe 21 octombrie 2022, Kirill Stremousov, pe atunci adjunct al șefului administrației de ocupație a regiunii, a spus că 46 de orfani de la Orfelinatul Herson fuseseră trimiși în Crimeea. Verstka mai scrie că la sfârșitul lunii octombrie, Irina Kliueva, comisar pentru drepturile copilului în Crimeea, a publicat fotografii de la Elocika Simferopol, menționând că acolo locuiesc copii evacuați din Herson.

  • Cetățenii Federației Ruse vor ca societatea și guvernul să comunice ca parteneri egali, dar sursa unor astfel de schimbări ar trebui să fie guvernul însuși, iar nu rușii de rând, notează Kommersant, citând un raport despre cum văd rușii viitorul, prezentat de Fundația Gorceakov.

INFO RUSIA | Tabloidele, militarizate / Metanolul, „ars” de sancțiuni / Povești din alte invazii ruse / Rușii scot valuta din țară / Proiectele Kremlinului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here