Cât de repede își poate reface Rusia parcul de tancuri? Diferențe critice între situația de azi și cea din al Doilea Război Mondial

Are o singură fabrică de tancuri și se bazează din ce în ce mai mult pe recondiționarea modelelor vechi, notează The Economist

<< În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, forțele armate ale Germaniei au distrus tancurile sovietice într-un ritm fenomenal. Dar, deși Armata Roșie a pierdut 80.000 de tancuri, se poate ca industria Uniunii Sovietice să-i fi permis să încheie războiul cu mai multe tancuri decât avea atunci când a început conflictul.

Tancurile de astăzi sunt mult mai sofisticate și mai scumpe și, prin urmare, sunt desfășurate în număr mult mai mic. Cu toate acestea, în războiul său cu Ucraina, Rusia, precum Uniunea Sovietică, a pierdut un număr mare de tancuri. Ucraina susține că a distrus peste 3.250. Oryx, un blog de informații cu sursă deschisă, a documentat 1.700 de pierderi. Institute for Strategic Studies spune că a fost distrus aproximativ jumătate din parcul de T-72 al Rusiei de dinainte de război – care număra aproximativ 2.000 și constituia cea mai mare parte a forței sale de tancuri.

Tancurile nu au reușit să îi ofere Rusiei avantaj în Ucraina, iar fără un sprijin blindat suficient forțele sale se vor chinui să ducă o altă ofensivă majoră. Ucraina a obținut, în ultimele săptămâni, tancuri de luptă de la aliații săi occidentali, pe care probabil le va folosi într-o contraofensivă de primăvară. Rusia va trebui să-și întărească propria flotă dacă speră să păstreze teritoriul pe care l-a câștigat. Își poate înlocui tancurile pierdute, de data aceasta?

În anii 1940, fabricile sovietice puteau produce mai mult de 1.000 de tancuri pe lună. Uzinelor care fabricau tractoare și locomotive li s-a cerut să construiască în schimb tancuri. Astăzi, creșterea producției este mai dificilă. Componentele electronice din tancurile moderne – pentru vederea nocturnă, țintire și o serie de alte funcții – sunt extrem de sofisticate. Acest lucru face producția mai lentă și înseamnă că multe fabrici proiectate pentru alte tipuri de producție nu pot face cu ușurință tancuri care să le înlocuiască pe cele pierdute. Rusia mai are o singură fabrică de tancuri:

UralVagonZavod, un complex imens, construit în anii 1930. Dar managementul financiar defectuos și datoriile uriașe au încetinit modernizarea. Muncitorii glumesc că asamblează manual tancurile. Ziarul liberal rusesc, Novaia Gazeta, relatează că fabrica produce doar 20 pe lună. Un oficial occidental a declarat, pentru The Economist, că, în total, cererea forțelor armate ruse pentru tancuri depășește de zece ori producția.

În încercarea de a satisface cererea, Rusia a mărit ritmul în care reface tancurile vechi, din miile pe care le ținea în depozit. În Ucraina, tancurile rusești moderne, cum ar fi T-90, luptă acum alături de un număr mare de T-72B3, construite cu zeci de ani în urmă, dar modernizate cu tunuri, blindaj reactiv (care reduce șansele ca o lovitură să penetreze vehiculul) și comunicații digitale. Chiar și cu aceste îmbunătățiri, tancurile mai vechi sunt inferioare modelelor noi și au mai puține șanse să supraviețuiască unei lovituri din partea forțelor ucrainene, dar sunt încă utile. UralVagonZavod reconstruiește aproximativ opt tancuri pe lună, iar alte trei fabrici de reparații de vehicule blindate recondiționează, fiecare, în jur de 17, potrivit presei ruse. Încă două uzine de dimensiuni similare urmează să intre în funcțiune în următoarele câteva luni.

Aceasta înseamnă că, deși Rusia poate construi doar 20 de tancuri noi pe lună, ar putea în curând să „reînvie” aproximativ 90 pe lună. Totuși, asta nu ar compensa cele 150 estimate pe care le pierde în fiecare lună, potrivit analizei Oryx. Iar producția poate fi îngreunată de lipsa pieselor. Semiconductorii, cipurile de computer care controlează tancurile moderne, sunt deosebit de puține. Comisia Europeană susține că, în hardware-ul său militar, Rusia folosește cipuri de la mașini de spălat vase și frigidere importate. Unele tancuri recent recondiționate din Ucraina conțin o mulțime de hardware de la diferite modele și nu dispun de echipamente de înaltă tehnologie, cum ar fi senzorii de viteză a vântului, care permit tragerea precisă.

Rusia nu este singura care se confruntă cu aceste probleme. Nici Ucraina, nici aliații săi nu au capacitatea de a produce rapid tancuri. Singura fabrică de tancuri din Ucraina, lângă Harkov, a fost distrusă la începutul războiului. America, țară care a promis că va trimite în Ucraina 31 de tancuri M1A2 Abrams, are o fabrică, cu capacitatea de a produce 15 tancuri în fiecare lună. Producția este la fel de lentă și în alte zone ale Occidentului, ceea ce duce la o luptă pentru a găsi tancuri vechi de donat. Dar, în general, forțele de atac folosesc mai multe tancuri decât apărătorii. Pe măsură ce conflictul continuă, este probabil ca Rusia să-și vadă flota în scădere, în mod constant, atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ. De data aceasta, producția ar putea să nu o salveze. >>

FOTO-AUDIO-VIDEO | Războiul lui Putin, tot mai prezent în casele rușilor. Lovituri de drone, posturi piratate, avioane întoarse, un mare aeroport închis

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here