Premierul moldovean vine la București. Este prima vizită externă în noua funcție

Sursa: Facebook

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, va efectua miercuri, 1 martie, prima sa vizită peste hotare în România, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chişinău, Daniel Vodă, transmite News.ro.

Dorin Recean va avea întrevederi la Palatul Cotroceni cu preşedintele României, Klaus Iohannis, la Palatul Victoria cu omologul său Nicolae Ciucă, iar la Palatul Parlamentului are programate întâlniri bilaterale cu Alina Gorghiu, preşedinta interimară a Senatului, şi cu Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Premierul va fi însoţit de vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al dezvoltării economice şi digitalizării, de ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale, Lilia Dabija, precum şi de ministrul apărării, Anatolie Nosatîi, şi secretarul general al Guvernului, Artur Mija.

„Oficialii vor discuta subiecte de pe agenda bilaterală pentru aprofundarea relaţiei bilaterale, cu accent pe recuperarea economică şi dezvoltarea cooperării domeniul energetic, dar şi dezvoltarea proiectelor de infrastructură”, menţionează comunicatul Chişinăului.

La ora 12:15, prim-miniştrii Dorin Recean şi Nicolae Ciucă au programate declaraţii de presă.

Programul premierului Republicii Moldova la Bucureşti mai cuprinde o întrevedere cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, şi Alteţa Sa Regală, Principele Radu, precum şi discuţii cu membrii Camerei de Comerţ şi Industrie româno-germane.

Delegaţia moldoveană va participa şi la un eveniment festiv la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti, organizat cu ocazia Zilei Mărţişorului.

Vizita premierului Dorin Recean în România intervine la câteva zile după ce preşedinta Maia Sandu a fost, la rândul ei, la Bucureşti.

Dorin Recean, fost consilier prezidenţial pe teme de securitate şi fost ministru de interne, a fost învestit premier al Republicii Moldova la 16 februarie, la nici o săptămână după ce fostul premier Natalia Gavriliţa şi-a anunţat demisia, invocând faptul că mandatul său s-a axat pe măsuri economice, iar acum este nevoie să fie întărită securitatea ţării.

Dorin Recean a schiţat trei direcţii mari ale programului său de guvernare: măsuri anticorupţie, investiţii şi securitate.

Demisia Nataliei Gavriliţa a intervenit la 10 februarie, la o zi după ce preşedintele Volodimir Zelenski îi anunţa pe liderii UE că serviciile sale de informaţii au dejucat un plan al Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova, plan care a fost împărtăşit conducerii de la Chişinău. La 13 februarie, preşedinta Maia Sandu a confirmat că autorităţile din Republica Moldova au dejucat un plan al Moscovei de a destabiliza Moldova prin acţiuni subversive, inclusiv luări de ostatici şi atacuri asupra unor instituţii, în care ar fi urmat să fie implicaţi cetăţeni „cu pregătire militară” din Federaţia Rusă, Belarus, Serbia şi Muntengru. De atunci, tonul între Chişinău şi Moscova s-a înăsprit, Rusia fiind deranjată de orientarea proocidentală a conducerii de la Chişinău şi ameninţând chiar cu o intervenţie militară în Transnistria.

Sintagma ”limba moldovenească” ar putea fi înlocuită cu ”limba română” în Constituţia Republicii Moldova

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here