Cât va dura războiul din Ucraina? Oficialii americani dau câteva detalii

Antony Blinken

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken le-a indicat aliaților săi europeni, cam cât ar putea dura războiul din Ucraina. La rândul lor, într-un interviu acordat jurnaliştilor, oficialii americani subliniază că nu există indicii că Vladimir Putin este gata să-şi schimbe obiectivele iniţiale şi este puţin probabil că ar dori să continue negocieri diplomatice pentru a pune capăt conflictului, transmite CNN.

Există din ce în ce mai multe voci că războiul din Ucraina ar trebui să fie luat în considerare pe termen lung. Și în timp ce mulți oficiali americani care au vorbit cu CNN au spus că este dificil de prezis cu exactitate cât va dura războiul, mai mulți au spus că nu există niciun indiciu că obiectivele finale ale președintelui rus Vladimir Putin se vor schimba. Astfel, este puțin probabil ca acesta să dorească să continue negocieri diplomatice pentru a pune capăt războiului. Singura opțiune în acest caz este o înfrângere militară a trupelor ruse.

Cert este însă că, cu cât războiul durează mai mult, cu atât mai brutale sunt acțiunile trupelor invadatorilor împotriva populației civile ucrainene. Și, deși interlocutorii CNN au subliniat că determinarea internațională de a sprijini Ucraina în lupta sa ulterioară este probabil să continue, provocările practice legate de problema înarmării și furnizării de arme Ucrainei vor apărea din ce în ce mai des.

*„Luptele vor continua luni de zile”

Întrebat despre situația din Ucraina, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a spus joi că luptele ar putea continua „luni sau mai mult”.

Unii membri ai Congresului și consilierii lor fac comparații cu războiul din Coreea, care a durat trei ani.
Alți doi oficiali europeni sunt de părere că luptele în estul Ucrainei — unde se așteaptă ca forțele ruse să lanseze o nouă ofensivă – ar putea dura patru până la șase luni și apoi ar putea duce la un impas.

La rândul său, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a subliniat că războiul ar putea dura până la sfârșitul anului 2022 și a spus că „a discutat cu omologii săi despre preocupările SUA că războiul ar putea fi prelungit”.

În declarația sa de joi, Blinken a reamintit că SUA își concentrează eforturile pe „punerea Ucrainei în cea mai puternică poziție de negociere posibilă, continuând să ofere asistență de securitate pentru a ajuta Ucraina să se apere și prin creșterea presiunii asupra lui Putin prin impunerea de sancțiuni severe Rusiei”.

*Costul inactivității

Oficialii americani admit, de asemenea, că publicul s-ar putea să fie obosit să continue să sprijine Ucraina și, prin urmare, va fi necesar să li se reamintească constant care este situația în Est.

Interlocutorii au subliniat că apărarea democrației este asociată cu costuri. Cu toate acestea, inacțiunea este și mai gravă, deoarece vine în detrimentul vieții umane. ”Vom plăti pentru această luptă cu creșterea prețurilor la gaze și inflația generală. Deși este de înțeles că oamenilor nu le va plăcea, ar trebui să își dea seama că ar costa mult, mult, mult mai mult să nu acționezi”, au spus oficialii americani pentru CNN.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here