Cavusoglu: „Turcia este pregătită să-şi normalizeze relaţia cu Franţa”

sursa: aa.com.tr

Turcia se declară pregătită să-şi ”normalizeze” relaţia cu Franţa, în pofida unor tensiuni puternice între cele două ţări în mai multe dosare, a anunţat, la Lisabona, ministrul turc de Externe, Mevlüt Cavusoglu. Oficialul a evocat o ”foaie de parcurs” în acest sens împreună cu Parisul, după ce preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, îşi exprimase speranţa, la începutul lui decembrie, ca Franţa ”să se debaraseze cât mai repede” de Emmanuel Macron, relatează AFP, preluată de News.ro.

”Dacă Franţa este sinceră, Turcia este pregătită să-şi normalizeze relaţia cu Franţa”, a declarat Mevlüt Cavusoglu într-o conferinţă de presă, joi, în urma unei reuniuni cu omologul său portughez Augusto Santos Silva, a cărui ţară tocmai a preluat preşedinţia semestrială a Consiului European.

Relaţiile între Turcia şi Franţa s-au degradat treptat, începând de anul trecut, din cauza unor dezacorduri cu privire la Siria, Libia, estul Mării Mediterane, iar recent din cauza conflictului armat între Azerbaidjan şi Armenia în Nagorno Karabah.

Aceste tensiuni au fost exacerbate în octombrie, când preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a pus la îndoială ”sănătatea mentală” a preşedintelui francez Emmanuel Macron, pe care l-a acuzat de faptul că poartă o ”campanie a urii” faţă de islam, după ce a apărat dreptul caricaturizării profetului Mahomed şi din cauza discursului acestuia împotriva ”separatismului” islamist în Franţa.

”Până la urmă am purtat o discuţie la telefon constructivă cu omologul meu Jean-Yves Le Drian şi ne-am pus de acod să lucrăm împreună la foaie de drum pentru a ne normaliza relaţiile”, a anunţat Cavusoglu.

Şeful diplomaţiei turce a apreciat că relaţia ţării sale cu întreaga Uniune Euroeană (UE) ar putea beneficia de o ”atmosferă mai bună” în urma ultimului summit european din decembrie, când Cei 27 au decis să impună sancţiuni ţintite Turciei din cauza activităţilor acesteia în estul Mării Mediterane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here