Cazul Ryanair | Belarusul neagă evidența. UE cere anchetă internațională

  Sursa: Pixabay

  Belarusul dă asigurări luni că a acţionat în mod legal interceptând un zbor comercial, în urma unei alerte cu bombă, şi respinge acuzaţii ale unor europeni, potrivit cărora Minskul a deturnat unui avion aparţinând Ryanair cu scopul de a-l aresta pe opozantul belarus Roman Protasevici, care se afla la bord, relatează AFP, preluată de News.ro.

  ”Nu există nicio îndoială că acţiunile organelor noastre competente erau în conformitate cu reglementările internaţionale”, a anunţat Ministerul belarus de Externe, pe site.

  Minskul respinge ”acuzaţii fără fundament” ale unor ţări europene, pe care acuză, la rândul său, de faptul că ”politizează” incidentul.

  În schimb, Uniunea Europeană (UE) cere o anchetă internaţională cu privire la obligarea de către autorităţile belaruse a unui avion aparţinând Ryanair să aterizeze la Minsk, cu scopul arestării opozantului belarus Roman Protasevici, care se afla la bordul aeronavei, relatează Reuters, preluat de News.ro.

  ”Prin acest act coercitiv, autorităţile belaruse au pus în pericol securitatea pasagerilor şi echipajului”, a denunţat luni, într-un comunicat, Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate JosepBorrell.

  ”O anchetă internaţională cu privire la acest incident este necesar să fie efectuată, pentru a se verifica orice încălcare a reglementărilor aviaţiei internaţionale”, a subliniat el.

  Belarusul a obligat duminică, din ordinul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, un avion aparţinând Ryanair, la bordul căreia se afla opozantul, să aterizeze la Minsk.

  Bloggerul era căutat de la manifestaţiile de anul trecut împotriva realegerii denunţate drept frauduloasă de către opoziţie a lui Lukaşenko, în august 2020.

  Liderii europeni urmează să discute despre impunerea unor sancţiuni suplimentare Belarusului la summitul UE de la Bruxelles.

  Preşedintele belarus şi aproximativ 100 de oficiali politici belaruşi sunt vizaţi de sancţiuni UE cu privire la reprimarea contestării realegerii lui Lukaşenko, care se află la putere din 1994. Opozanţii denunţă un scrutin pătat de fraude.

  Secretarul francez de stat însărcinat cu Afaceri Europene Clément Beaune a evocat luni, la BFMTV/RMC, impnerea unor eventuale sancţiuni altor oficiali şi o eventuală interdicţie vizând spaţiul aeran belarus.

  ”Am putea extinde efectiv aceste sancţiuni la alţi oficiali. Ar putea exista de asemenea şi alte măsuri pe care le analizăm. Cred că o măsură care trebuie să fie discutată la nivel european şi internaţional este, de exemplu, interzicerea spaţiului aerian belarus”, a declarat el.

  ”Cred că este o măsură rezonabilă, pentru a ne proteja, deoarece s-a pus în pericol viaţa unor cetăţeni europeni”, a apreciat el, subliniind că aterizarea forţată a avionului Ryanair constituie un ”act de piraterie de stat, care nu poate să rămână nepedepsit”.

  Preşedintele Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului britanic, Tom Tugendhat, a îndemnat, luni, ca toate companiile aeriene civile să înceteze să mai survoleze Belarusul.

  ”Trebuie să împiedicăm orice avion să survoleze Belarusul”, a declarat el la Times Radio. „Acesta este un act de piraterie aeriană, de detunare a unui avion şi care are legătură cu o eventuală răpire”, a denunţat el.

  Potrivit RIA Novosti, Ministerul belarus al Transporturilor a înfiinţat o comisie însărcinată să ancheteze deturnarea şi aterizarea avionului Ryanair la Minsk şi care urmează să publice în curând un raport.

  „Terror Air” – După ce a manipulat alegerile, Lukaşenko ia prizonieri şi criticii, şi traficul internţional

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here