Ce crede Silviu Predoiu despre statul paralel

Fostul șef al SIE Silviu Predoiu definește, în interviul acordat postului Europa Liberă, statul paralel drept ”o ineficiență a actului de control asupra serviciilor secrete” și spune că este doar o scuză a politicienilor care nu vor să-și asume eșecurile.

Întrebat dacă există statul paralel, Silviu Predoiu a răspuns: „Există ca expresie a ineficienței politicianului român. Există ca justificare pentru eșecuri, pentru că, dacă nu le atribui statului paralel, trebuie să ți le asumi tu. Statul paralel înseamnă o recunoaștere – și lumea nu-și dă seama – o recunoaștere explicită, fiindcă se acuză serviciile- a ineficienței actului de control asupra serviciilor secrete. Deci, în momentul în care spui că este stat paralel, degeaba ai comisii de control. Cică: „Au făcut și au dres!” Înseamnă că mediul politic nu e în stare să controleze. Există atâta vreme cât vrem să existe – îmi permiteți să formulez așa – noi ca politic vrem să existe. El nu există cu adevărat”.

Predoiu a mai spus că au existat totuși grupuri de interese, care au profitat de slăbiciunea politicului.

Au existat câțiva indivizi antrenați împreună și uniți de niște interese. Întotdeauna vor fi asemenea oameni. Puterea lor e dată de slăbiciunea celorlalți. Aici se poate dezvolta tema despre controlul politicului, care acuză tot timpul că serviciile sunt cele care controlează, pentru că nu sunt dispuși să-și asume răspunderea. Spun asta cu toată seriozitatea și îmi asum răspunderea, oricând”, a comentat fostul șef al SIE.

De asemenea, întrebat dacă este adevărat că anumite grupări din anumite servicii de informații ar putea să controleze, la un moment dat, politica, Predoiu a spus că nu crede să mai fie posibilă o astfel de situație.

Eu nu cred că mai este posibil. Nu mai poți în momentul de astăzi. Pot fi, repet, persoane, grupuri, foarte mici, unite de niște interese, dar nu mai poți să dai ordine. Se vorbește despre statul paralel din 2017, erau atunci 27 de ani de la revoluție. Au rămas câțiva oameni dintre cei vechi. Media de vârstă în servicii e de 30 de ani”, a spus Silviu Predoiu. El a explicat că acești tineri ”sunt produsul unei alte educații” și că ”nu poți să dai orice fel de ordine”, atât timp cât ”statul paralel presupune automat încălcarea legii.

În privința influenței pe care o au serviciile în politică, Predoiu a explicat că aceasta este tot o consecință a slăbiciunii politicienilor. „Au (influență-n.r.) pentru că vrea politicul. Pentru că politicul vine la servicii nu să le ceară, ci să le întrebe ce să facă. Aceasta este problema. Nu spune: „uite ce vreau eu să fac pe spațiul X, în baza informațiilor primite, am ajuns la concluzia că asta trebuie făcut”. Politicianul spune în schimb: „Dar dumneavoastră ce credeți că ar trebui să fac pe spațiul X?” Și în momentul acela, s-au și inversat raporturile”, a spus Silviu Predoiu, care a arătat că este și o problemă a serviciilor. ”Poate să fie cineva care să spună: „Îmi pare rău, nu e în competența mea să vă spun aceste lucruri. Eu pot în continuare să vin cu date suplimentare, care să vă ajute să vă fundamentați deciziile”. Sau poate să fie cineva care să spună: „Las’ că te învăț eu ce să faci”.”

În opinia sa, oamenii importanți în stat ar trebui să aibă consilieri care să-i sfătuiască” „Pentru asta s-au inventat consilierii – nu că sunt eu în calitate de consilier – pentru asta ar trebui să găsească consilieri.

Cât despre faptul că oamenii politici vin să ceară răspunsuri de la servicii, Predoiu a spus că nu este ceva imoral, însă important este ce anume se discută. „Da, au fost foarte multe situații, din păcate. Nu eu o spun, presa a spus despre „petreceri în vie”, despre „discuții în sufragerie”… Nu e nimic imoral în ele. Problema este – ce se întâmplă acolo, ce se discută”, a punctat fostul șef al SIE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here