Ce poți păți dacă scrii despre o gigantică afacere de corupție. Modelul Kârgâzstan

Justiţia kârgâză a îngheţat conturile mai multor mass-media, printre care Radio Free Europe (Radio Europa Liberă), după publicarea unei anchete asupra corupţiei în sistemul vamal al ţării, decizie denunţată vineri de preşedinte, informează vineri AFP, potrivit Agerpres.

Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), mass-media finanţată de Congresul SUA, a anunţat joi că a constatat blocarea conturilor filialei sale kârgâze, ale corespondentului său şi ale partenerului său mediatic, agenţia de informaţii locale Kloop, îngheţate printr-o decizie a justiţiei.

Preşedintele Sooronbai Jeenvekov a denunţat vineri, prin purtătorul său de cuvânt, „o lovitură dată libertăţii de exprimare şi instituţiilor democratice ale ţării”.

Despre ce este vorba în anchetă

Potrivit unei anchete publicate de RFE/RL şi Kloop, serviciul vămilor din Kârgâzstan s-ar afla în centrul unei gigantice afaceri de corupţie.

Potrivit acestei anchete, Raimbek Matraimov, fostul şef-adjunct al vămilor, a beneficiat de atenţii estimate la mai multe sute de milioane de dolari, pentru ca serviciile sale să închidă ochii asupra unui trafic de produse contrafăcute.

Aceste dezvăluiri, precum şi asasinarea unui om de afaceri care a dezvăluit că a plătit „bacşişuri enorme”, au făcut ca, la 25 noiembrie, sute de persoane să manifesteze în capitala kârgâză, pentru a cere măsuri eficiente împotriva corupţiei.

Kârgâzstanul, fostă republică sovietică săracă şi cu o populaţie de şase milioane de locuitori, a cunoscut proteste violente care au dus la înlăturarea a doi preşedinţi, în 2005 şi 2010. Corupţia şi nepotismul în cadrul autorităţilor au constituit factori importanţi pentru declanşarea acestor revolte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here