Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins contestaţia formulată de procurorul de la Caracal care a instrumentat dispariţia Alexandrei Măceşanu faţă de decizia Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a CSM prin care el a fost suspendat din funcţie. Decizia este definitivă.

ICCJ a respins, ca rămasă fără obiect, cererea formulată de Cristian Ovidiu Popescu privind suspendarea executării Hotărârii nr.7P din 1 august 2019, pronunţată de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori în materie disciplinară în dosarul nr.13/P/2019.

Totodată, instanţa a dispus restituirea către contestator a cauţiunii în cuantum de 1.000 de lei.

„Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de Popescu Cristian Ovidiu împotriva Hotărârii nr.7P din 1 august 2019, pronunţată de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori în materie disciplinară în dosarul nr.13/P/2019”, mai arată ICCJ.

Decizia este definitivă.

Procurorul de la Caracal care a instrumentat dispariţia Alexandrei Măceşanu a fost suspendat din funcţie de către Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). El este cercetat disciplinar de Inspecţia Judiciară pentru gravă neglijenţă. Procurorul este acuzat că nu a permis pătrunderea poliţiştilor în locuinţa suspectului înainte de ora 6.00.

”În şedinţa din data de 01.08.2019, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, în temeiul art. 52 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, suspendarea din funcţie a domnului P.C.O., procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, pe perioada desfăşurării cercetării disciplinare. Secţia a apreciat că procedura disciplinară desfăşurată la acest moment faţă de procuror este de natură să aducă atingere prestigiului justiţiei”, a transmis atunci CSM. 

Sursa citată a precizat că, asupra fondului abaterii disciplinare, Secţia pentru procurori se va pronunţa în eventualitatea exercitării acţiunii disciplinare de către Inspecţia Judiciară.

Anterior, Inspecţia Judiciară a anunţat că-l acuză pe procurorul care a instrumentat cazul de la Caracal de gravă neglijenţă. 

”Inspectorii judiciari din cadrul Direcţiei de inspecţie pentru procurori au dispus începerea cercetării disciplinare faţă de procurorul Popescu Cristian Ovidiu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal sub aspectul săvârşirii abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. t) teza a II-a, constând în exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă”, a transmis Inspecţia Judiciară, printr-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că procurorul de caz, sesizat cu infracţiunea de lipsire de libertate a unei minore şi având obligaţia de a lua toate măsurile pentru încetarea acestei stări, ”nu a consimţit la pătrunderea, anterior orei 6:00 a zilei de 26 iulie 2019, în imobilul suspectului unde se presupunea că se află victima”.

”Cercetarea disciplinară este o etapă obligatorie a procedurii disciplinare în cadrul căreia se stabilesc faptele şi urmările acestora, împrejurările în care au fost săvârşite, precum şi orice alte date concludente din care să se poată aprecia asupra existenţei sau inexistenţei vinovăţiei persoanelor vizate. Procedura disciplinară se derulează cu respectarea garanţiilor procesuale şi procedurale prevăzute de Legea nr. 134/2010, republicată, cu modificările ulterioare”, se mai arăta în comunicat.

Inspecţia Judiciară anunţa, totodată, că a înaintat Secţiei pentru procurori în materie disciplinară propunerea de suspendare din funcţie a procurorului până la finalizarea procedurii disciplinare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here