Tentativa eșuată de „luare cu asalt”, de către două milioane de persoane, a bazei secrete americane din deșertul Nevada, cunoscută sub numele de Zona 51, pare să adâncească și mai mult misterul care înconjoară, de mai bine de 70 de ani acest loc. Sunt foarte multe lucruri despre care nu știm, referitoare la Zona 51, dar există și câteva certitudini, se arată într-o analiză CNN.

Zilele trecute, deși două milioane de persoane își anunțaseră intenția, pe Facebook, de a participa la evenimentul „Să luăm cu asalt Zona 51”, doar 100 de persoane au făcut, efectiv, deplasarea, până în zonă pentru a vedea, cu ochii lor, extratereștrii despre care teoriile conspirației susțin că ar fi găzduiți în baza americană. 

Și, totuși, ce se află acolo? Și ce știm exact despre acest loc?

Zona 51 este o „facilitate” secretă a Forțelor Aeriene ale SUA, situată în deșertul Nevada și care poartă denumirea laconică de „poligonul de testări și antrenamente”.

Inițial, Zona 51 a fost folosită de CIA pentru dezvoltarea și testarea avionului de spionaj U-2. Nu de puține ori, acest avion a fost confundat cu un OZN de către civilii care îl vedeau zburând la incredibila, pentru acea vreme, înălțime de peste 20 000 de metri.

La finele anilor ’70, baza a fost trecută în subordinea Forțelor Aeriene americane.

Guvernul SUA a recunoscut, oficial, existența bazei abia în anul 2013, odată cu publicarea, de către CIA, a unor documente declasificate referitoare la programele avioanelor de recunoaștere și spionaj U-2 și A-12.

Dar, în 2013, era, deja, prea târziu, în condițiile în care teoriile conspirației existau încă din 1947, din momentul „incidentului de la Roswell” – cea mai cunoscută teorie a conspirației legată de Zona 51, care susține că în 1947, la Roswell, s-a prăbușit un OZN.

Un raport oficial, publicat în 1994, susține că la Roswell s-a prăbușit, în realitate un balon meteorologic, dotat cu senzori și componente radar, parte a unui proiect secret american care încerca să determine dacă URSS deține arma nucleară.

Conform documentelor declasificate în 2013, misterele care înconjoară Zona 51 nu au avut nimic de-a face cu omuleții mici și verzi: ele s-au datorat mai degrabă temerii că fosta Uniune Sovietică ar putea intra în posesia unor informații secrete legate de proiectele din această bază.

În prezent, specialiștii consultați de CNN susțin că Zona 51 este locul unde sunt testate diverse arme sau tehnologii de vârf ale inamicilor SUA, capturate sau furate de către americani din diverse zone de conflict. Un dispozitiv radar inamic de ultimă generație ar putea fi, de pildă, folosit aici pentru a testa capacitățile antiradar ale avioanelor stealth americane.

„Din motive de securitate, nu furnizăm detalii legate de tipul operațiunilor care se desfășoară în această zonă”, se arată într-un comunicat al Forțelor Aeriene americane, adresat CNN.

Faptul că publicul crede că aici există OZN-uri, ajută armata americană să ascundă adevăratele programe secrete care se desfășoară în Zona 51”, declară, pentru CNN, Annie Jacobsen, jurnalist specializat în tematica Zonei 51.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here