Ce se găsește în corpul fiecărui european: „Am constatat că am 19 din cele 28 de substanțe chimice periculoase testate”

Sursa: Pexels

Substanțele chimice periculoase pot fi găsite în corpurile fiecărui european – dar majoritatea oamenilor nu sunt conștienți de acest lucru, scrie Politico.eu.

<<< Nu mai locuiesc în țara respectivă după ce am participat la un studiu ale cărui rezultate au fost publicate săptămâna aceasta. Am constatat că am în corpul meu 19 din cele 28 de substanțe chimice periculoase testate, inclusiv bisfenol A (BPA) și ftalat de monoetil – care în concentrații mai mari ar fi considerate periculoase pentru dezvoltare și sistemul producător.

Singura mângâiere este că, la toți compușii chimici, am avut concentrații foarte mici. În plus, toate valorile mele au fost sub media găsită în cele mai bune studii disponibile.

Dar asta nu înseamnă că problema a dispărut, a declarat Nicolas Olea, medic la Institutul Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques din Barcelona, ​​care a analizat probele.

„Cel mai bun nivel dintre oricare dintre aceste substanțe chimice, din sânge sau urină, este zero”, avertizează Olea, adăugând: „Trebuie considerat că orice substanță chimică străină exogenă din corp nu este bună”.

El a mai spus că rezultatele pot varia semnificativ în timp, deoarece majoritatea compușilor chimici testați se descompun în interval de una până latrei zile. „Dacă ai fi testat mâine, acestea ar putea fi mult mai mari sau mai mici, deoarece, de exemplu, ți-ai schimbat dieta”, a spus el.

Studiul, inițiat de ONG-ul Zero Waste Europe, a analizat prezența ftalaților și fenolilor – ambele substanțe chimice utilizate în obiecte de zi cu zi, cum ar fi ambalarea alimentelor în plastic și produsele cosmetice. Au fost recoltate probe de urină de la 52 de participanți, din șase țări europene.

Printre participanții din Belgia se numără vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, vicepreședintele Parlamentului European, Heidi Hautala, și europarlamentarul Pascal Canfin, președintele comisiei de mediu.

„Cu toții trebuie să avem încredere în ceea ce mâncăm. Acest lucru merge de la a avea produse alimentare accesibile, sigure și trasabile până la asigurarea faptului că ambalajul alimentar nu conține substanțe chimice periculoase care s-ar putea dovedi dăunătoare sănătății noastre ”, a spus Vestager.

Expunerea chimică

Expunerea la substanțe chimice sintetice și metale grele este o preocupare din ce în ce mai mare, potrivit Agenției Europene de Mediu și Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Deși este dificil să se stabilească o legătură cauzală între expunerea la substanțe chimice și anumite riscuri pentru sănătate, studiile au constatat că substanțele chimice periculoase sunt asociate cu o gamă largă de efecte grave asupra sănătății, inclusiv boli cronice, tulburări neurologice și efecte asupra dezvoltării la copiii nenăscuți.

OMS a estimat că 2,7% din bolile existente în lume și 1,7% din totalul deceselor au fost atribuite substanțelor chimice, în 2016.

Produsele chimice sunt utilizate ca aditivi într-o gamă largă de ambalaje din plastic pentru produse alimentare, pentru a oferi o serie de caracteristici, inclusiv flexibilitate, durabilitate împotriva căldurii sau a razelor solare sau colorare. Majoritatea acestor aditivi nu sunt strâns legați de materialele plastice și, prin urmare, pot fi cu ușurință infiltrați în mediul înconjurător, inclusiv alimentele ambalate. Același lucru este valabil și pentru aditivii folosiți în produse cosmetice sau alimentare.

Un studiu recent a constatat că din cele peste 12.000 de substanțe chimice care pot fi utilizate pentru a face materiale cu contact alimentar, 5% sunt considerate periculoase.

Comisia Europeană s-a angajat, la începutul acestui an, în strategia sa, Farm to Fork, să propună o revizuire a legislației UE privind materialele de contact cu produsele alimentare până la sfârșitul anului 2022. Legislația actuală este depășită și este recunoscut pe scară largă de către oamenii de știință și organizațiile de sănătate publică că eșuează la munca sa de a proteja sănătatea umană.

„Această mult așteptată și în mare parte solicitată revizuire este o oportunitate care nu trebuie irosită”, a declarat Justine Maillot, militantă preocupată de consum și producție la Zero Waste Europe.

Opțiuni de stil de viață

Numărul substanțelor chimice periculoase găsite la persoanele care au luat parte la studiu a variat între 18 și 23 – cu o marjă redusă de la țară la țară.

Expunerea la aceste substanțe – și mai larg la substanțele chimice periculoase – depinde de dietă, utilizarea produselor de îngrijire personală sau a produselor de curățare, a vaselor antiaderente și a mediului de lucru.

Deși scriu zilnic despre substanțe chimice și reglementări, în general nu sunt foarte conștient de modul în care consumul meu mă expune la anumite substanțe. În afară de evitarea cumpărării de jucării pentru nepoata mea care conține BPA și îmbrăcăminte de exterior care utilizează per- și polifluoroalchili (PFAS) foarte persistenți, totuși cumpăr alimente procesate precum legume conservate și mese gata preparate.

De asemenea, nu sunt sigur dacă rezultatele m-au făcut să mă gândesc diferit la modul în care consum în viitor.

Olea, care a participat el însuși la studiu, a spus că nu este foarte preocupat de propriul rezultat. El a adăugat, totuși, că este îngrijorat de „distribuția expunerii” între participanți. „Sunt un om bătrân, nu am o sarcină de reproducere … dar există și mulți tineri, femei și poate că trebuie să se îngrijoreze de această expunere”, a adăugat el. >>>

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here