Ce se întâmplă dacă Ucraina cade? Scenariile lui George Friedman privind mutările Americii

Sursa: defense.gov

<< Am scris recent despre pregătirile rusești pentru o ofensivă majoră în Ucraina: o mișcare de clește care ar închide forțele ucrainene din nord și sud. Există acum o discuție generală despre o astfel de mișcare a Rusiei în următoarele luni, deși configurată în multe moduri diferite, cele mai multe diferite de ale mele. Totuși, problema importantă este dacă Ucraina poate învinge un astfel de atac. În ultimul an, Ucraina s-a descurcat mult mai bine decât se aștepta, iar Rusia mult mai rău. Dar puterile majore au luxul poticnirii timpurii, dimensiunea lor oferindu-le resursele necesare pentru a-și reveni după înfrângerile timpurii. Succesele puterilor mai slabe mor uneori pe viță. Și, deși Rusia ar putea, teoretic, să reziste și să facă Ucraina să se clatine printr-o rezistență absolută, aceasta ar fi o mișcare de ultimă instanță. Așa este incertitudinea războiului >>, notează George Friedman, pentru Geopolitical Futures.

<< Belarus pare să se gândească să intre în război și, deși utilitatea sa este limitată, cunoștințele sale despre echilibrul de putere din Ucraina ar putea fi benefice Moscovei. Avioanele rusești – și agenți de informații, bănuiesc – operează acum în Moldova, iar România, vecina ei și protector ocazional, este în alertă. Anxietățile sunt mari. Franța și alte țări europene au ordonat cetățenilor lor să părăsească Belarus, iar SUA și-au avertizat cetățenii să părăsească Rusia.

Dacă ucrainenii nu mai pot rezista efectiv și dacă flancurile reprezentate de Belarus și Moldova deschid calea către Polonia și România, ce vor face Statele Unite? Europa va urma conducerea Washingtonului, la bine și la rău. Cel mai rău scenariu, desigur, ar fi războiul care a fost evitat în timpul Războiului Rece. Acel război nu a avut loc niciodată pentru că Rusia nu a avut puterea de a se angaja și de a învinge NATO și pe binefăcătorii săi din SUA. Rușii nu erau pregătiți să atace, având în vedere riscul de eșec și posibilitatea mai riscantă, deși puțin probabilă, a unui schimb nuclear.

Totuși, SUA trebuie să ia în considerare riscurile intervenției. Dacă Rusia ocupă Ucraina, s-ar învecina efectiv cu Polonia, Slovacia, Ungaria și România. Nu este un secret pentru nimeni că președintele Vladimir Putin, un fost agent al KGB, consideră că prăbușirea Uniunii Sovietice este o catastrofă geopolitică, ceea ce înseamnă că ar putea vedea și colapsul puterii ruse în Europa Centrală ca pe ceva la fel de lamentabil. O întoarcere la granițele Războiului Rece, după înfrângerea Ucrainei, ar duce departe în răscumpărarea poziției geopolitice a Rusiei. Și ar ridica întrebarea privitor la dacă și când Rusia va împinge mai departe spre vest. Ar pune Europa într-o poziție în care nu ar fi conceput niciodată că se va afla: trăind cu un inamic ostil și puternic la granița ei și o Americă nu întotdeauna previzibilă, garantându-i frontierele.

Acum, ca întotdeauna, ocupația rusă a Europei ar amenința controlul SUA asupra Atlanticului – ceva pentru care Washington a luptat în două războaie mondiale. În aceste condiții, ar justifica mai ușor intervenția americană directă. La urma urmei, ar putea manevra mai ușor în Ucraina și ar avea o rețea de aliați în apropiere și aflați în nevoie.

Dacă apărarea Ucrainei se prăbușește, SUA ar trebui să ia unele decizii rapide (sau să implementeze rapid deciziile deja luate). Ar putea trimite forțe în Ucraina pentru a încerca să forțeze o retragere a Rusiei, sau ar putea refuza lupta. Angajarea directă (în luptă) a trupelor ruse cu o forță limitată poate fi o angajare lungă, dureroasă și incertă. Dar acceptarea rezultatului deschide ușa Rusiei pentru a rearanja Europa din nou. Un al doilea război rece ar fi un rezultat necesar, dar nedorit. Întărirea Ucrainei înainte de prăbușirea acesteia ar fi, prin urmare, opțiunea cu risc și cost mai scăzut.

Dacă Ucraina va cădea, SUA vor fi forțate să se angajeze cu Rusia. A lupta direct în Ucraina va fi o alegere, ceea ce înseamnă că va fi dureros din punct de vedere politic. Președinții sunt rareori recompensați pentru că au evitat o amenințare care nu s-a materializat încă, chiar dacă este inevitabil.

Nu prevăd căderea iminentă a Ucrainei, desigur. Pur și simplu rulez toate opțiunile dacă ea cade. O cer prudența și apropiata ofensiva rusă. >>

George Friedman | Misterioasele baloane

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here