„Cea mai grea perioadă”. Atena vrea să trimită 10.000 de migranți înapoi în Turcia

Sursa: Facebook/Info Migrants

A doua zi după un incendiu mortal într-o tabără de migranți de pe insula Lesbos, guvernul grec a anunțat mai multe măsuri pentru a face față crizei migrației, scrie Le Monde.

Luni, 30 septembrie, guvernul elen şi-a anunțat intenția de a returna aproximativ 10.000 de migranți în Turcia până la sfârșitul anului 2020, după un consiliu de miniştri convocat de urgenţă a doua zi după un incendiu mortal și revolte într-o tabără de refugiați de pe insula Lesbos. „Din 1.806 de întoarceri în patru ani și jumătate sub guvernul Syriza anterior” al lui Alexis Tsipras, biroul premierului conservator, Kyriakos Mitsotakis, vrea „10.000 de returnări până la sfârșitul anului 2020”, potrivit unui comunicat publicat după consiliul de miniștri.

Odată cu înmulţirea sosirilor de exilaţi pe insulele sale din Marea Egee, Grecia se confruntă cu „cea mai grea perioadă” de migrație de după acordul UE-Turcia din 2016, cu 70.000 de migranți și refugiați pe teritoriul său, a declarat luni, la Lesbos, viceministrul pentru Protecție civilă, Lefteris Oikonomou.

Tabăra de migranți din Moria, de pe insula Lesbos, s-a trezit luni cu un incendiu care a ucis cel puțin un refugiat. Potrivit presei elene, o pătură arsă găsită lângă femeia moartă ar conține reziduuri de piele care ar putea aparține copilului defunctei, un nou-născut. Incendiul, care, potrivit unor migranți, ar fi pornit de la un mic comerț stradal, a fost urmat de revolte.

Printre alte măsuri anunțate luni de către guvern figurează consolidarea patrulelor în Marea Egee, transferul continuu al migranților de pe insule către continent, construirea unor centre închise pentru ilegali sau pentru cei cărora li s-a refuzat azilul sau reformarea sistemului de azil.

Pactul dintre Bruxelles și Ankara, care a intrat în vigoare pe 20 martie 2016, prevede întoarcerea în Turcia a migranților ilegali care ajung pe insulele grecești apropiate Turciei (în general Lesbos, Chios, Kos, Leros și Samos) și a refugiaților sirieni pentru care Turcia este considerată o „țară sigură”. Acesta a dus la scăderea drastică a numărului de sosiri, după valul de un milion de oameni, în mare parte sirieni, care au ajuns din Grecia până în restul UE în 2015 și la începutul anului 2016.

Totuşi, majoritatea persoanelor care au ajuns pe insulele grecești din martie 2016 au solicitat azil în Grecia pentru a scăpa de returnare. Serviciile de azil sunt copleșite, iar autoritățile elene au lăsat până acum oamenii pe insule, cu excepția celor mai vulnerabili, în așteptarea răspunsului final la cererea lor de azil. Guvernul de stânga al lui Alexis Tsipras a considerat că termenii pactului nu permit să fie trimisă în Turcia o persoană care nu a obţinut azil, dacă aceasta nu era fizic pe insula unde a sosit.

Sursa: RADOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here