Ludovic Orban a trimis conducerii celor două Camere ale Parlamentului o scrisoare cu prioritățile pe care noul Executiv PNL dorește să le rezolve urgent. Printre acestea figurează rectificarea bugetară pe 2019, inclusiv plata facturilor din PNDL, dar și stabilirea salariului minim pentru anul 2020, conform Mediafax.

La rectificarea Legii bugetului de stat și a Legii bugetului asigurărilor sociale pentru 2019, propunerea de Guvern din partea PNL își dorește:

Asigurarea resurselor financiare pentru funcționarea autorităților locale și pentru plata facturilor din PNDL 1 și PNDL 2;

Rectificare bugetară pozitivă pentru programele de sănătate;

Asigurarea sumelor aferente plăților programului StartUpNation 2018 (în prezent sunt prevăzute doar 40 milioane lei credite bugetare pentru acest program din totalul de 233 cât ar trebui, diferența fiind tăiată la rectificarea din august 2019)”.

Premierul desemnat a mai anunțat că Executivul propus de PNL vrea să elaboreze urgent proiectele Legii bugetului de stat și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020.

Totodată, liberalii își propun să adopte de urgență Hotărârea de Guvern pentru stabilirea salariului minim pentru 2020 „după consultarea partenerilor sociali, sindicate și patronate”, conform documentului.

Guvernul Orban vrea să organizeze cât mai curând examenul de rezidențiat pentru absolvenții făcultăților de medicină și să emită ordinele de ministru pentru alocarea cifrelor de școlarizare pentru anul I de studiu din învățământul universitar.

De asemenea, liberalii vor să abroge recursul compensatoriu și să consolideze serviciul de probațiune pentru monitorizarea condamnaților eliberați condiționat.

Adoptarea măsurilor necesare pentru a evita riscul de dezangajare a fondurilor europene se află pe lista de priorități anunțată de Ludovic Orban:

Evitarea dezangajării automate de fonduri la sfârșitul anului 2019 în valoare de aproximativ 600 mil euro. Programele operaționale cu cel mai mare risc de dezangajare sunt Programul Operational Regional cu aproximativ 400 mil euro și Programul Operational Capital Uman 100 mil euro.

– Adoptarea măsurilor necesare pentru documentele strategice (acord de parteneriat + programe operaționale) aferente perioadei de programare 2021-2027 până la sfârșitul anului pentru a permite continuarea negocierilor cu CE în vederea accesării începând cu anul 2021 a sumei de 31 mld euro alocate României;

Adoptarea măsurilor urgente necesare pentru anul 2020 în vederea evitării dezangajării automate de fonduri pentru suma de 3,2 mld euro.

Alte priorități anunțate de PNL:

Emiterea ordinelor de ministru cu numirea ISG în 3 judete (DB, BC, AR). Aici, sunt ISG cu delegare de atribuții cărora le expiră delegația pe 30 octombrie și nu mai pot da salariile în județele respective.

Întărirea capacităţii de combatere a traficului de persoane şi de droguri, destructurarea grupurilor criminale, prin stabilirea unor responsabilităţi concrete de acţiune la nivelul instituţiilor implicate (MAI, Parchet, cooperare internaţională).

Deblocarea situaţiei de numire a unor şefi de unităţi cum ar fi IPJ Botoşani şi Mehedinţi, posturi care au devenit vacante şi nu pot fi ocupate în lipsa emiterii actelor administrative de către ministru.

Prorogarea intrării în vigoare a prevederilor referitoarea la pensionarea magistraților de la 1 ianuarie 2020.

Inițierea procedurilor pentru desemnarea titularilor la conducerea parchetelor.

Desecretizarea documentelor din MAI necesare în ancheta privind Dosarul 10 august.

Nominalizarea candidatului pentru funcția de Comisar european din partea României.

Adoptarea proiectului de lege privind cadrul normativ necesar pentru reglementarea statutului cetățenilor Regatului Unit din România (pentru ipoteza unui hard Brexit, fără acord).

Construcția bugetului pentru anul 2020 la Apărare (asigurarea a 2% din PIB + alocarea echilibrată a cheltuielilor de personal, operare și mentenanță; achiziții) și deblocarea programelor de înzestrare aprobate/în derulare.

Pregătirea stocurilor de energie și a infrastructurii de transport pentru perioada de iarnă.

Modificare Ordonanța de urgență a Guvernului nr.114/2018 (și ordonanțele care o modifică OUG 19/2019, OUG 43/2019) în telecomunicații, energie, Pilonul 2 de pensii și sistemul bancar.

Abrogarea măsurilor OUG 114/2018 cu privire la domeniul energiei cu perioadă de tranziție, cu consultarea Comsiei Europene pentru a închide procedura de infringement declanșată împotriva României.

Stoparea declinului companiilor de stat din domeniul transporturilor, cu accent pe TAROM și CFR Marfă.

Transpunerea în integralitate a Pachetului IV feroviar, a Regulamentului European și a Directivelor europene privind siguranța și interoperabilitatea, pentru evitarea infringementului;

Asigurarea bugetării și finalizării în termen a investițiilor angajate de statul român pentru desfășurarea meciurilor din cadrul Campionatului European de Fotbal Euro2020 găzduite de țara noastră;

Asigurarea de urgență a susținerii financiare pentru federațiile și sportivii români care participă la competițiile de calificare la Olimpiada de Vară Tokyo 2020.

Sursa foto: Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here