Ceaiul de ayahuasca folosit în ședințele de șamanism organizate de Gelu Oltean, fost șef al DGIPI, iubita acestuia, Vanessa Youness, și cetățeanul britanic Thomas Lishman conținea pe lângă drogul DMT și arsen, aluminiu și mercur peste limita maximă admisă de lege, dezvăluie Ziare.com.

Zeci de persoane participau la aceste ședințe unde se consumau droguri, respectiv o băutură tradițională folosită de triburile din Amazon, care provoacă viziuni și halucinații.

Detaliile se află în rechizitoriul prin care cei trei au fost trimiși în judecată pentru mai multe infracțiuni:
– constituire a unui grup infracțional organizat;
– punerea la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, a unui local pentru consumul ilicit de droguri;
– desfășurarea de operațiuni privind circulația drogurilor de mare risc fără drept;
– trafic de droguri de mare risc;
– introducerea în țară de droguri de mare risc; trafic de produse sau substanțe toxice;
– efectuarea de operațiuni cu produse despre care trebuia sau putea să prevadă că sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

*Acuzațiile DNA

Potrivit rechizitoriului, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Pentru Bioresurse Alimentare – IBA București a analizat ceaiul oferit și a descoperit că acesta conține metale grele. Pentru una din probe s-a constatat depășirea concentrației maxime admise de arsen, fier și aluminiu.

Procurorii DIICOT citează din Regulamentul CE nr.1881/2006 de stabilire a nivelurilor maxime și arată de câte ori au fost depășite aceste limite.

„Având în vedere concentratiile reale obținute în probele de ceai, provenind din ceaiul de ayahuasca ce a fost băut de participanții la ceremoniile de la clinica Younes, unde s-a constatat în urma testelor efectuate în cadrul laboratorului din cadrul Departamentului Știința și Ingineria Materialelor Oxidice și Nanomateriale din cadrul Facultății de Chimie Aplicată și Știința Materialelor București că:

– Proba ceai P1 are o cantitate de mercur de 0,0101 cu o creștere de 10 ori peste limita maximă admisă, o cantitate de aluminiu cu o creștere de 327 ori peste limita maximă admisă și o cantitate de arsen cu o creștere de 5 ori peste limita maximă admisă;

– Proba de ceai P2 are o cantitate de mercur de 0,063 cu o creștere de 6 ori peste limita maximă admisă, o cantitate de aluminiu cu o creștere de 545 ori peste limita maximă admisă și o cantitate de arsen cu o creștere de 16 ori peste limita maximă admisă;

– Proba de apă P3 are o cantitate de mercur de 0,1608 cu o creștere de 16 ori peste limita maximă admisă.”

*Mercurul: Substanță foarte toxică

Anchetatorii arată că ingestia mercurului sau inhalarea acestuia este foarte toxică. Potrivit rechizitoriului, mercurul se acumulează în organism.

Acestea se elimină încet, în decurs de un an, cu condiția stopării inhalării unor noi cantități de mercur. Chiar și dozele relativ mici pot avea efecte negative grave asupra dezvoltării sistemului nervos, putând genera, de asemenea, posibile efecte dăunătoare asupra sistemului cardio-vascular, imunitar și reproductiv„, precizează DIICOT.

În doze mari în organism, metalele grele devin foarte toxice, astfel: în procesul de prepararea hranei, metalele nu se descompun, dimpotrivă, concentrația lor pe unitatea de masă crește; posedă proprietatea de a se acumula în organismul uman, astfel ele frânează sau chiar blochează procesele biochimice intracelulare; majoritatea metalelor posedă proprietăți mutagene și cancerigene.

Mercurul este o substanță foarte toxică ce reprezintă o amenințare globală și gravă la adresa sănătății umane potrivit Regulamentului (UE) 2017/852 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 mai 2017 privind mercurul și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1102/2008,” se arată în rechizitoriu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here