Cel mai mare avion din lume, Antonov 225 Mriya, a fost distrus în bombardamentele de lângă Kiev

Cel mai mare avion din lume a fost distrus duminică în urma bombardamentelor care au avut loc pe Aeroportul Antonov, de lângă Kiev.

Sediul companiei ucrainene Antonov, cea care deține avionul, se află în apropierea Kievului.

Conform Ukroboronprom, concernul de stat din industria armamentului din Ucraina, Antonov-225 Mriya se afla într-un hangar și a ars în urma unui atac rusesc.
Ocupanţii ruşi au distrus nava amiral a aviaţiei ucrainene – legendarul An-225 Mriya. S-a întâmplat pe aerodromul Antonov din Hostomel, lângă Kiev„, a precizat Ukroboronprom pe pagina sa de Facebook, potrivit Reuters.

 

Conform estimărilor, restaurarea avionului ar putea costa peste 3 miliarde de dolari şi va lua mult timp.

Forțele ucrainene și cele ruse s-au luptat constant în zonă în ultimele zile pentru a cuceri poziția dominantă a Aeroportului Hostomel.

Uriașul Antonov 225 a fost anul trecut la București

Giganticul Antonov AN-225 Mriya, cel mai mare avion din lume, s-a aflat și pe Aeroportul Otopeni în data de 7 octombrie 2021, singura dată când a aterizxat la noi în țară.

Avionul propulsat de 6 motoare, o lungime de 84 de metri și o anvergură a aripilor de 88,4 metri este unicat în lume, fiind folosit pentru transporturi comerciale de gabarit depășit, de până la 250 de tone și poate decola cu o masă totală de 600 de tone.

Primul zbor al său a avut loc la 21 decembrie 1988.
În serviciul comercial se mai afla un singur avion de acest tip, înmatriculat UR-82060.
Un al doilea avion AN-225 a fost parțial construit la sfârșitul anilor ’80, însă nu a fost finalizat din motive financiare.

 

Unicul AN-225, operat de producătorul de avioane Antonov, nu zbura regulat. În decursul ultimilor ani a efectuat doar câteva zeci de zboruri.

Antonov este o companie ucraineană specializată în construirea de aeronave foarte mari. A fost fondată la 31 mai 1946, de către Oleg Antonov.

Printre avioanele construite se numără și celebrele Antonov An-225 și Antonov An-124.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here