Oligarhii rup tăcerea. Magnații ruși Deripaska și Fridman cer încetarea războiului declanșat de Vladimir Putin

Foto: Flickr

Doi dintre cei mai influenți oligarhi ruși cer încetarea războiului pornit de regimul Putin în Ucraina, relatează Forbes.

Este vorba despre oamenii de afaceri Oleg Deripaska și Mihail Fridman. De altfel, sunt primii doi oligarhi care iau poziție publică împotriva războiului declanșat de Vladimir Putin.

Reacția lor vine după ce SUA, UE, Canada și Marea Britanie au anunțat sancțiuni fără precedent la adresa Rusiei, iar analiștii estimează că impactul asupra economiei ruse va fi uriaș.

Cei doi nu se află încă pe lista oligarhilor țintiți direct de acțiuni.

Mihail Fridman este fondatorul grupului financiar Alfa Bank, cea mai mare bancă privată din Rusia. El a trimis angajaților grupului o scrisoare în care cere „încetarea băii de sânge din Ucraina”, precizând că „războiul nu e niciodată un răspuns”. „Această criză va costa vieți și va afecta două națiuni care s-au avut ca frații timp de sute de ani”, subliniază Fridman. „Deși o soluție pare groaznic de îndepărtată, nu pot decât să mă alătur celor a căror dorință arzătoare este ca vărsarea de sânge să ia sfârșit. Sunt sigur că partenerii mei îmi împărtășesc punctul de vedere”, mai spune Fridman în scrisoare.

De cealaltă parte, Oleg Deripaska, stăpânul unui imperiu industrial în sectorul resurselor minerale, a cerut și încetarea războiului într-o postare pe canalul său de Telegram.

„Pacea este foarte importantă”, spune Deripaska, care este fondatorul gigantului rus al aluminiului Rusal.

Lunea trecută, Deripaska se arăta încrezător că nu va exista un război între Ucraina și Rusia.

Un alt miliardar moscovit a declarat pentru Reuters, sub protecția anonimatului, că războiul va fi o catastrofă. „Va fi o catastrofă în toate sensurile: pentru economie, pentru relațiile cu restul lumii, pentru situația politică”, a spus miliardarul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here