Cel puţin 18 copii din Uzbekistan au murit după ce au consumat sirop pentru răceală şi gripă produs în India

Ministerul Sănătăţii din Uzbekistan a anunţat că cel puţin 18 copii au murit după ce au consumat un sirop pediatric produs de compania indiană de medicamente Marion Biotech, transmite miercuri Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit ministerului uzbec al Sănătăţii, 18 dintre cei 21 de copii care sufereau de o afecţiune respiratorie acută şi au consumat siropul Doc-1 Max au murit după administrare. Produsul este comercializat pe site-ul companiei ca tratament pentru simptome de răceală şi gripă.

Un lot de sirop conţinea etilenglicol care, conform ministerului, este o substanţă toxică. Siropul a fost importat în Uzbekistan de compania Quramax Medical, a indicat ministerul într-un comunicat emis marţi.

De asemenea, ministerul a precizat că siropul a fost administrat copiilor acasă fără reţetă de la medic, fie de către părinţi, fie la sfatul farmaciştilor, în doze care depăşeau doza standard pentru copii.

Nu este deocamdată clar dacă aceşti copii au consumat sirop din lotul suspect sau dacă le-a fost administrată o doză mai mare decât cea standard, ori dacă a fost un cumul din ambele situaţii.

Marion Biotech, Quramax Medical şi Ministerul Sănătăţii din India nu au răspuns imediat la solicitarea Reuters de a face comentarii. O sursă guvernamentală indiană a declarat că Ministerul Sănătăţii din această ţară analizează cazul.

India a lansat marţi o inspecţie la unele fabrici de medicamente din toată ţara pentru a asigura standarde înalte de calitate.

Incidentul din Uzbekistan a fost precedat de un caz similar din Gambia, unde moartea a cel puţin 70 de copii a fost pusă pe seama siropurilor pentru tuse şi răceală produse de Maiden Pharmaceuticals cu sediul în New Delhi. Atât guvernul indian cât şi compania au negat că aceste medicamente au fost de vină pentru decese.

India este cunoscută drept „farmacia lumii”, iar exporturile sale de produse farmaceutice s-au dublat în ultimul deceniu ajungând la 24,5 miliarde de dolari americani în ultimul an fiscal.

Ministerul Sănătăţii din Uzbekistan a declarat că a demis şapte angajaţi pe motiv de neglijenţă pentru că nu au analizat decesele la timp şi nu au luat măsurile necesare. De asemenea, instituţia a precizat că au fost luate măsuri disciplinare împotriva unor „specialişti”, fără a preciza rolul acestora.

De asemenea, ministerul a retras pastilele şi siropurilor Doc-1 Max din toate farmaciile.

În luna noiembrie, Ministerul Sănătăţii din Indonezia a anunţat că numărul copiilor diagnosticaţi cu insuficienţă renală acută ca urmare a ingerării unor substanţe nocive prezente în siropuri medicale ajunsese la 324, dintre care 195 decedaseră. Testele au scos la iveală că cele mai multe dintre decese au fost atribuite unor siropuri contaminate cu cantităţi în exces de etilenglicol şi dietilen glicol, două produse chimice utilizate în produse industriale precum antigelul.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat la începutul lunii octombrie că a descoperit ”cantităţi inacceptabile” de dietilen glicol şi de etilenglicol în patru siropuri pentru tuse de producţie indiană responsabile pentru decesul copiilor din Gambia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here