Cel puţin 31 de civili uciși la manifestaţiile din Iran, după moartea lui Mahsa Amini

Captură video

Potrivit unui bilanţ întocmit de către ONG-ul Iran Human Rights, cel puţin 31 de civili au fost ucişi în manifestaţii, în Iran, de la începutul acestora, în urmă cu şase zile, relatează AFP, citată de News.ro.

ONG-ul ”cere cu insistenţă comunităţii internaţionale să reacţioneze” şi ”să împiedice masacrarea poporului iranian”.

Un bilanţ oficial, prezentat anterior de televiziunea de stat anunţa că 17 persoane au fost ucise în în şase zile de proteste.

Moartea lui Mahsa Amini, la vârsta de 22 de ani, a provocat condamnări în lume, oar ONG-uri internaționale au denunţat o reprimare ”brutală” a acestor manifestaţii.

Preşedintele Statelor Unite Joe Biden s-a declarat miercuri, la tribuna Adunării Generale a ONU, la New York, solidar cu ”femeile curajoase din Iran”.

Tânăra, originară din Kurdistan, în nord-vestul Iranului, a fost arestată la 13 septembrie, la Teheran, din cauza ”purtării unor haine nepotrivite”, de către Poliţia Moravurilor, o unitate însărcinată să impună respectarea codului vestimentar strict în republica islamică, în care femeile sunt obligate să-şi acopere părul şi nu au dreptul să poarte haine scurte, deasupra genunchiului, pantaloni mulaţi sau blugi cu găuri.

Ea a murit la 16 septembrie la un spital.

Potrivit unor activişti, ea a fost lovită mortal în cap, însă oficiali iranieni au dezminţit această acuzaţie şi au anunţat o anchetă.

Manifestaţii au izbucnit imediat după anunţarea morţii tinerei, în capitală.

Aceste manifestaţii s-au extins în 15 oraşe, până în oraşul sfânt şiit Qom, situat la sud-vest de Teheran, oraşul natal al liderului suprem iranian Ali Khamenei.

Autorităţile iraniene au blocat joi accesul la Instagram şi WhatsApp.

Condiția tragică a femeii în Iran | Moartă, la 22 ani, în arest, după o „sesiune de reeducare” privind hijabul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here