Cele mai multe cazuri de infecții cu Omicron din SUA, depistate la persoane complet vaccinate

Cele mai multe din cazurile de COVID-19 cauzate de varianta Omicron identificate până acum în Statele Unite au fost la persoane care erau complet vaccinate, iar o treime dintre acestea primiseră și doza booster, informează Reuters, care citează un raport american publicat vineri.
           

Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA a declarat că din cele 43 de cazuri atribuite variantei Omicron, 34 de persoane erau complet vaccinate. Paisprezece dintre acestea primiseră, de asemenea, o doză booster, deși în cinci dintre aceste cazuri infectarea s-a produs la mai puțin de 14 zile după ultimul vaccin, înainte de a începe protecția completă.

Deși cifrele sunt foarte mici, ele se adaugă la îngrijorările tot mai mari că vaccinurile actuale împotriva COVID-19 ar putea oferi mai puțină protecție împotriva noii variante foarte transmisibile.

Varianta Omicron a coronavirusului a fost depistată prin teste în aproximativ 22 de state până acum, după ce a fost identificată pentru prima dată în Africa de Sud și Hong Kong la sfârșitul lunii noiembrie.

Dintre cazurile Omicron, 25 au fost la persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 39 de ani, iar 14 au călătorit internațional. Șase persoane fuseseră infectate anterior cu coronavirus.

Majoritatea dintre ei au avut doar simptome ușoare, cum ar fi tuse, congestie și oboseală, se arată în raport, iar o persoană a fost spitalizată timp de două zile. Alte simptome au fost raportate mai rar, inclusiv greață sau vărsături, dificultăți de respirație sau dificultăți de respirație, diaree și pierderea gustului sau a mirosului.

CDC a spus că, în timp ce multe dintre primele cazuri raportate de Omicron par a fi ușoare, există un decalaj între infecție și rezultate mai severe. De asemenea, este de așteptat ca simptomele să fie mai ușoare la persoanele vaccinate și la cele cu infecție anterioară cu SARS-CoV-2.

Primul caz cunoscut de Omicron din SUA a fost identificat pe 1 decembrie la o persoană complet vaccinată care a călătorit în Africa de Sud. CDC a spus că prima semnalare a simptomelor de Omicron a fost pe 15 noiembrie la o persoană cu antecedente de călătorie internațională.

Varianta Delta încă reprezintă mai mult de 99% din toate cazurile din SUA. Dar rapoartele din Africa de Sud arată că varianta Omicron este foarte transmisibilă.

Chiar dacă majoritatea cazurilor sunt ușoare, o variantă foarte transmisibilă ar putea duce la suficiente infecții pentru a copleși sistemele de sănătate, a avertizat CDC.

Studiile de laborator publicate în această săptămână sugerează că varianta Omicron va reduce puterea de protecție a două doze de vaccin Pfizer (PFE.N) și BioNTech COVID-19, deși o a treia doză poate restabili această protecție.

SUA au autorizat doze de rapel de vaccin COVID-19 pentru toți americanii cu vârsta de 16 ani și peste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here