Cele mai periculoase fructe și legume. Sfaturile autorităților pentru români

Foto: Alejandro Sotillet/Unsplash

Fiecare român care consumă regulat fructe și legume primește la pachet cu acestea până la 10 pesticide diferite. Potrivit autorităților, cartoful este leguma cea mai plină de chimicale, iar mărul, cel mai nociv fruct – cel puţin un tip de pesticide a fost găsit în 98% din mostrele testate, scrie Adevărul.

Asta demonstrează testele efectuate recent de către Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Cel mai întâlnit pesticid? Imazalil, periculos pentru sănătate. Mai exact, spun experții ANSVSA, cele mai nesigure alimente pentru consum sunt: cartofii, căpşunele, merele, nectarine, piersici, ţelină, struguri, cireşe, spanac, ardei gras, roşii, castraveţi. 

La polul opus, cele mai sănătoase alimente sunt: avocado, porumb, ananas, varza, mazare, ceapa, sparanghel, mango, papaya, kiwi, vinete şi pepenele.  

Mai mult, strugurii, roşiile şi lămâile conţin între două şi şapte pesticide diferite, iar merele, între două şi şase. 

ANSVSA recomandă respectarea mai multor reguli, pentru a scădea cantitatea de pesticide pe care o consumăm: fructele şi legumele să fie spălate bine cu apă călduţă, iar acolo unde este cazul, acestea trebuie curăţate de coajă pentru a reduce cantitatea de pesticide conţinută. Este recomandată și evitarea consumul de fructe şi legume cultivate în extrasezon,

Imazalil (E233) este pesticidul cacerigen care acoperă coaja citricelor, conform Asociaţiei InfoCons. Acest pesticid este o substanţă autorizată în 24 de state membre, inclusiv în România, începând de la 1 ianuarie 2012, până la 31 decembrie 2021, iar limita maximă admisă este 5 mg/kg, la citrice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here