Centrul FILIA: Proiecte pentru femeile din șase comunități dezavantajate, din România

Centrul FILIA, organizație care luptă împotriva inegalităților de gen prin activism, advocacy și cercetare, derulează activități de creștere a accesului la sănătate și siguranță al femeilor, în șase comunități din județele Argeș și Ialomița, timp de un an, alături de autoritățile locale și județene.

Printre acestea se numără două metodologii, una privind accesul la contracepție, monitorizare sarcină și servicii de screening, și una privind intervenția coordonată a profesioniștilor în cazurile de violență domestică, care pot fi aplicate la nivel local.

„Proiectul nostru nu își propune să schimbe lumea în doi ani, însă își propune ca prin colaborarea cu autorități locale și județene care au avut deschiderea și curiozitatea necesară să se înhame la acest drum, să construim împreună un exemplu de bună practică care va putea fi replicat la nivel național”, afirmă Andreea Rusu, directoarea executivă a Centrului FILIA.

În cadrul proiectului ACCESS (Advocacy, Capacitare, Consolidare pentru Egalitate în Sănătate și Siguranță), Centrul FILIA a organizat 24 de evenimente de conștientizare și consultare cu 510 femei participante din șase comunități dezavantajate – Valea Mare Pravăț, Aninoasa, Bughea de Jos, județul Argeș și Ion Roată, Munteni-Buzău și Borănești, județul Ialomița – prin care a contribuit la creșterea gradului de informare cu privire la drepturile lor la siguranță și sănătate reproductivă.

De asemenea, Centrul FILIA a organizat alte șase evenimente cu scopul creșterii mobilizării în acțiuni de advocacy local, la care au participat 165 de femei, în urma cărora acestea și-au ales 38 de reprezentante care să participe la întâlnirile cu 16 reprezentanți ai autorităților locale, inclusiv primarii comunelor.

În munca la firul ierbii s-au conturat trei categorii principale de obstacole întâlnite de femei în accesarea serviciilor de sănătate și siguranță, și anume lipsa de informații privind pașii necesari pentru obținerea protecției în cazuri de violență domestică și încrederea scăzută în autorități, vulnerabilitatea economică și procesul birocratic greoi”, susține Adela Alexandru, responsabilă de organizare comunitară în cadrul Centrului FILIA, care a relatat situația întâlnită în teren.

Proiectul ACCES propune soluții reale și aplicabile pentru îmbunătățirea intervenției autorităților locale și naționale în domeniul siguranței și sănătății femeilor, prin construirea unui sistem de colaborare între autoritățile locale și județene cu atribuții în domeniu și elaborarea unor exemple de bune practici care vor putea fi replicate la nivel național.

Secţii COVID pline la Institutul Matei Balş, compartiment COVID pentru copii redeschis la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”. Există însă și o veste bună

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here