CEPA: Ar trebui serviciile de informații să aibă acces la comunicațiile noastre criptate?

Arestarea a peste 800 de criminali din întreaga lume, care folosiseră o aplicație criptată condusă în secret de FBI și forțele de ordine australiene, poate fi un argument pentru a oferi detectivilor un acces mai mare la date private, se arată într-o analiză CEPA.

🔹 De fapt, Operațiunea Trojan Shield a fost o abordare creativă în combaterea criminalității, care a valorificat încrederea în criptare ca un avantaj și nu un obstacol. Grupul Five Eyes, colectivul de informații al anglosferei, format din Australia, Canada, Noua Zeelandă, Regatul Unit și Statele Unite, dorește să meargă mult mai departe pentru a avea acces la tehnologii criptate în numele serviciilor de informații. Grupul se concentrează strict pe vânătoarea criptării folosite în scopuri criminale și își bazează argumentul pe falsa pretenție a ceea ce Uniunea Europeană numește „securitate prin criptare”.

Dezbaterea politică privind criptarea în UE și SUA continuă să evolueze, pe măsură ce noile argumente privind antiterorismul și lupta împotriva abuzurilor sexuale asupra copiilor restrâng conversația într-un cadru al crimei organizate. Din ce în ce mai multe inițiative politice de pe ambele maluri ale Atlanticului indică comunicațiile criptate drept probleme ce inhibă accesul guvernului la activitatea criminală, iar UE propune chiar soluții tehnice la aceste probleme. Dar dezbaterea despre criminalitate și criptare nu ține seama de rolul esențial pe care criptarea îl joacă în protejarea piețelor deschise și a societăților. Miza crește acum pentru toată lumea.

Pot guvernele să ceară acces la comunicațiile criptate și să protejeze în același timp populațiile și serviciile lor cele mai vulnerabile? Din punct de vedere tehnic, nu, fără a rupe sau slăbi efectiv criptarea. Acest lucru ar submina fundamentele cetățenești ale democrațiilor noastre, precum și principiile drepturilor fundamentale ale cetățenilor, precum și dreptul consumatorilor la viața privată, eforturile guvernamentale de protecție a datelor și securitatea cibernetică, comerțul internațional și infrastructura de comerț electronic, noțiunea de confidențialitate între sectoare și însuși conceptul de diplomație. Mai mult, o astfel de legislație ar pune în pericol grupurile cele mai vulnerabile care fac piețele și societățile din UE și SUA libere și deschise, precum jurnaliștii, activiștii și chiar copiii.

Se poate contesta, de asemenea, argumentul împotriva criptării ca fiind o problemă de aplicare a legii: accesul la date securizate poate aduce, de fapt, o diferență semnificativă în capacitatea unui guvern de a aplica legea împotriva terorismului sau a abuzului sexual asupra copiilor? Cu alte cuvinte, câte procente din cazurile penale devin nerezolvabile din cauza lipsei de acces la comunicațiile criptate?

Cererile oficiale de slăbire a criptării au adus, de asemenea, un răspuns la mai multe inițiative neguvernamentale. Coaliția Globală de Criptare a luat naștere pentru a pune în comun eforturile de cercetare și susținere către o criptare mai puternică la nivel mondial și în acest sens s-a format o alianță tehnologică a întreprinderilor mici și mijlocii numită Encryption Europe, pentru a promova criptarea mai puternică, „ușile din spate zero” și transparența în ceea ce privește algoritmii de criptare.

După decenii de dezbateri, este timpul să conectăm aceste discuții transatlantice pentru a depăși problemele, a împărtăși și a învăța de la alte sectoare și jurisdicții și pentru a evalua proporționalitatea și impactul unei astfel de legislații asupra societăților noastre democratice, a piețelor deschise și a grupurilor vulnerabile.

Acesta este un subiect prea important pentru a fi lăsat la cheremul fiecărei țări în parte. SUA și UE ar trebui să se unească acum pentru a aborda problemele penale comune și pentru a conveni soluții comune. Acest lucru ar trebui să se extindă dincolo de alianțele ad hoc pentru investigații criminale, cum ar fi Trojan Shield, la probleme mai largi, printr-un proces de deliberare cu mai multe părți interesate.

O astfel de inițiativă ar permite grupurilor multidisciplinare, intersectoriale, să conteste structura restrânsă la care tehnologia de criptare este retrogradată.

Ar putea fi de folos ambelor părți:

  • Evaluarea impactului drepturilor fundamentale și a altor riscuri majore asociate unei astfel de acțiuni legislative;
  • Definirea măsurilor de protecție pentru tehnologiile de criptare;
  • Dezvoltarea conștientizării, înțelegerii și încrederii între guverne, cetățenii lor și piețe;
  • Proiectarea și dezvoltarea capacităților și a cadrelor pentru a rezolva obstacolele și problemele de coordonare intrinseci unei infracțiuni atât de complexe și transfrontaliere;
  • Definiți mai largi privind domeniul de aplicare al prevenirii criminalității, care este necesar pentru a aborda mai cuprinzător problemele de bază asociate activităților infracționale de pe ambele maluri ale Atlanticului.🟦

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here