O mutație locală a coronavirusului „îneacă” India în noi infecții

Guvernul britanic a interzis intrarea în Regatul Unit a persoanelor care vin din India din cauza unei agravări a pandemiei în această ţară, fiind permis doar accesul rezidenţilor britanici, care vor trebui să plătească pentru carantină la hotel. India a reportat 273.810 noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, cel mai mare bilanț zilnic de la izbucnirea pandemiei.


Ministrul Sănătăţii, Matt Hancock, a precizat în Camera Comunelor că 103 cazuri de infectare cu tulpina indiană au fost identificate în Regatul Unit, „dintre care marea majoritate au legături cu călătorii internaţionale şi au fost detectate prin testele noastre la frontieră”, transmite AFP.

El a explicat că probele au fost analizate pentru a vedea dacă această nouă tulpină are „caracteristici îngrijorătoare”, cum ar fi rezistenţa la vaccin.

„După ce am studiat datele, şi ca măsură de precauţie, am luat decizia dificilă, dar vitală, de a plasa India pe lista roşie” începând de vineri, a declarat ministrul britanic. Această decizie obligă orice rezident britanic şi irlandez care intră în ţară să respecte o carantină de zece zile într-un hotel pe propria cheltuială.

Din cauza situaţiei din India, premierul Boris Johnson a anulat o călătorie planificată pentru sfârşitul lunii aprilie în această ţară, fiind prima sa vizită bilaterală majoră de la venirea la putere, au anunţat luni serviciile sale.

B1617

Noua tulpină de virus originară din India a fost identificată și în Marea Britanie. Institutul Public de Sănătate a comunicat că 77 de cazuri ale acestei noi variante, numită B1617, au fost depistate – 73 în Anglia și patru în Scoția.

Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford, a explicat cât de periculoasă este această nouă variantă de virus și cât de importantă este vaccinarea care și-a dovedit eficiența mai ales în prevenirea cazurilor grave, indiferent de ce mutație au fost provocate.

Cercetătorii sunt îngrijorați de faptul că această variantă nouă de virus ar putea fi mai infecțioasă decât celelalte existente.

„Ce face această tulpină detectată în India este că ambele mutații, ambele modificări, fie ele mici, au avut loc în proteina spike care este responsabilă de atașarea virusului de celulele noastre și de infecție.

În India există la ora actuală un număr foarte mare de cazuri, potențial atribuite acestei noi tulpini care pare să fie mult mai infecțioasă și totodată îngrijorarea noastră este față de faptul că proteina spike în această tulpină nouă are două modificări care pot influența eficiența vaccinurilor.

Dar sigur că acest lucru trebuie testat, trebuie să vedem cât de bine răspunde sistemul nostru imunitar în urma vaccinării și în urma infecției cu altă tulpină pentru a evalua cât de mult a influențat această dublă mutație eficacitatea răspunsului nostru imunitar.

Eu sunt totuși optimist că ambele mutații sunt în cadrul proteinei spike, dar totuși restul proteinei rămâne funcțională și sunt convins că un răspuns imunitar mai puțin eficient tot va suficient de bun ca să protejeze față de simptomatologia severă cauzată de infecția cu această nouă tulpină.

De altfel, a fost demonstrat și față de restul tulpinilor față de a căror infecție simptomatică vaccinurile ar fi avut o eficacitate mai redusă, dar față de infecția simptomatică severă, față de cazurile severe de Covid-19 vaccinurile au rămas eficiente și sper că acesta va fi cazul și față de această nouă tulpină”, a declarat Ștefan Dascălu la RFI.

El a subliniat că virusul nu se poate multiplica la infinit, dar că este suficient să avem doar câteva mutații pentru ca o nouă tulpină, mai infecțioasă sau mai rezistentă la răspunsul imunitar, să apară.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat joi că a primit datele şi are „pe radar” o variantă a coronavirusului identificată în India, care însă nu se ştie dacă are legătură cu creşterea spectaculoasă a numărului de cazuri de COVID-19 în această ţară.

Această variantă are două mutaţii în genomul său şi a fost depistată la sfârşitul anului 2020 în două state din India, iar de atunci „procentul cazurilor a crescut considerabil”, a declarat la o conferinţă de presă Maria Van Kerkhove, directoarea departamentului tehnic de combatere a pandemiei de COVID-19 din cadrul OMS.

Expunerea anterioară la agenți patogeni

Din fericire, capacitatea Indiei de a testa și trata boala crește, de asemenea, rapid. Cu toate acestea, laboratoarele și paturile de spital sunt concentrate în cele mai mari metropole din India, relatează The Economist.

De asemenea, ratele sale de deces COVID par relativ. Asta datorită, în parte, populația sale relativ tinere și, prin urmare, mai puțin susceptibilă la forme grave ale bolii. Dieta, clima și expunerea anterioară la agenți patogeni pot juca, de asemenea, un rol. Dar, important de reținut, există un decalaj natural de câteva săptămâni între infecții și decese, deci este posibil ca decesele să crească substanțial la sfârșitul acestei luni.

Numărul total al infectărilor în India a ajuns la 14,8 milioane, al doilea cel mai ridicat bilanţ după cel din SUA, care au raportat peste 31 de milioane de îmbolnăviri.

În contextul înmulţirii semnificative a cazurilor de coronavirus, premierul Narendra Modi a cerut autorităţilor sâmbătă noapte să elimine toate obstacolele în producerea de vaccinuri împotriva COVID-19.

Modi a analizat de asemenea nivelul general de pregătire al administraţiei sale şi a subliniat nevoia de a garanta disponibilitatea paturilor de spital şi a resurselor de oxigen şi a aparatelor de ventilaţie. El a cerut, de asemenea, echipei sale să colaboreze strâns cu autorităţile locale, în special în cele 12 state afectate puternic de o înmulţire exponenţială a cazurilor de coronavirus.

Însă partidele de opoziţie, printre care şi partidul Congresul, l-au criticat pe Modi pentru că a ţinut discursuri în faţa unor mitinguri electorale mari pentru a ajuta formaţiunea sa politică naţionalistă hindusă, Bharatiya Janata Party (BJP), să câştige alegerile regionale din statul Bengalul de Vest.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here