CEPA: Cehia, obligată de serviciile secrete americane și britanice să se trezească din somn în privința exploziei din 2014

Năzdrăvăniile rusești sunt un puzzle. La fel și eșecul de-a le face față, scrie Edward Lucas într-un editorial CEPA.

🔹 Mai bine mai târziu decât niciodată. Autoritățile cehe au eliminat licitația Rusiei pentru un contract de energie nucleară și au expulzat 18 oficiali ai ambasadei în legătură cu o explozie fatală din urmă cu șapte ani.

Potrivit oficialilor cehi și săptămânalului Respekt, doi ruși vinovați de asasinatul eșuat din Marea Britanie în 2018 și de tentativa de asasinare a unui traficant de arme bulgar în 2015 sunt căutați în legătură cu un act de terorism de stat împotriva Republicii Cehe.

O anumită claritate este binevenită. Incidentul din octombrie 2014 de la depozitul de arme de la Vrbětice a fost uitat cu înverșunare. Explozia uriașă a 50 de tone de muniții a ucis doi muncitori. O altă mare explozie a urmat în decembrie. Depozitul era deținut de stat, dar administrată privat, într-un aranjament de opacitate cehă tipic post-comunistă. Paza obiectivului a fost neglijentă. Costurile de curățare au fost uriașe, iar compensațiile pentru locuitorii din apropiere zgârcite.

A urmat o anchetă letargică și neconcludentă, care ar fi trebuit să observe o legătură cu activitățile rusești din Republica Cehă. Conexiunile strânse în afaceri, finanțe și din sectorul energetic sunt notorii, adesea între oameni cu rădăcini comune sau legături familiale în era comunistă. Armele distruse în explozie se îndreptau către Ucraina, care se lupta să se apere împotriva invaziei ruse. (Sabotajul a eșuat, spune poliția cehă: transportul ar fi trebuit să explodeze mai târziu.)

Serviciul ceh de contrainformații, BIS, evidențiază în mod regulat, în rapoartele sale anuale neclasificate, amenințarea fantasmelor ruse. De asemenea, a avertizat privind licitația Rosatom pentru contractul de 6 miliarde de euro (7,27 miliarde de dolari) pentru construirea unei noi unități la centrala Dukovany. Dar a lipsit voința politică de a urmări avertismentele vânătorilor de spioni.

Abia atunci când intervin serviciile aliate (majoritatea americane sau britanice) se întâmplă ceva. Acesta pare a fi cazul de data asta. Cineva le-a dat un pont autorităților cehe că doi spioni ruși, cunoscuți pentru implicarea lor ulterioară în atacul cu neurotoxină din Salisbury, au vizitat depozitul de arme în zilele care au precedat explozia. Au intrat în țară sub nume false, obținând acces la depozit cu o poveste falsă, cum că lucrau pentru Garda Națională tadjică. De fapt, ei lucrează pentru Unitatea 29155, specializată în asasinare și sabotaj, a serviciului rusesc de informații militare, GRU. Autoritățile bulgare vor să-i interogheze pentru tentativa de ucidere a traficantului de arme Emilian Gebrev – care tocmai vânduse armele cehe Ucrainei.

Expulzările sunt binevenite, dar vor îndepărta doar o parte din personalul de la ambasada rusă din Praga și consulatul acesteia din Karlovy Vary. Ambele instituții, de altfel, sunt implicate în principal în spionarea Germaniei.

Rusia va riposta fără îndoială. De asemenea, ar putea susține că cei doi bărbați, ale căror nume reale sunt Aleksandr Mișkin și Anatoli Cepiga, au fost pur și simplu dornici să viziteze muzeul de încălțăminte din orașul industrial Zlín, aflat în apropiere. Acest lucru va fi la fel de plauzibil ca afirmația lor că un interes pentru arhitectura religioasă i-a dus în orașul Salisbury, nu otrăvirea aproape letală a lui Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia.

Momentul ales este derutant. De ce a durat atât de mult timp pentru a pune cap la cap dovezile? Specialiștii în investigații open source ai Bellingcat au descoperit identitățile duo-ului sinistru – și a multora dintre colegi lor – în urmă cu aproape un an. Cea mai probabilă explicație este că administrația Biden i-a înghiontit pe cehi să acționeze, ca parte a eforturilor sale de a ridica presiunea internațională asupra Kremlinului.

Marea întrebare este acum câte alte țări europene se vor ocupa în mod similar cu regimul Putin, expulzând spioni și anulând contracte. Fără Franța și Germania la bord, puține lucruri se vor schimba. Și în timp ce Europa oscilează, ucrainenii mor. 🟦

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here