Îngrijorarea despoților nealeși

Sursa: Kremlin.ru

Summit-ul pentru democrație al administrației Biden de luna viitoare își încurcă criticii. Evenimentul real poate că nu va fi decât un apel Zoom. Lista de invitați este deschisă criticilor (Bosnia, Ungaria și Singapore nu sunt invitate, dar Pakistanul, Irakul și Republica Democrată Congo sunt invitate). Însă deja a adus rezultate, scrie Edward Lucas într-un editorial CEPA.

🔹 În primul rând, invitația către Taiwan a semnalat că acesta se îndreaptă spre mainstream-ul internațional. Asta a provocat urletele obișnuite la Beijing. Dar subliniază, de asemenea, lipsa tabuului regimului continental privind contactele politice cu democrația chineză offshore. Săptămâna aceasta, un grup de parlamentari din statele baltice se află într-o vizită acolo. Vor mai urma și altele.

O reacție și mai importantă a fost un articol al ambasadorilor rus și chinez la Washington în care denunță summitul. Emisarii susțin cazul contradictoriu conform căruia summitul este atât dezbinător, cât și inutil. Democrația în stil occidental este învechită, rigidă, ipocrită și discreditată. O „arhitectură globală policentrică” prinde inexorabil contur. Dar încercarea de a aduna susținătorii democrației „ar putea încorda procesul obiectiv”, orice ar însemna asta.

În calitate de editor, aș fi trimis asta înapoi pentru a fi rescrisă, cu câteva remarci caustice despre logica-dischetă și limbajul greoi. Jargonul ascunde lipsa de logică. Dacă triumful noii ordini este într-adevăr inevitabil, de ce să te plângi de încercările zadarnice de a-i rezista? Cititorul este lăsat cu impresia că liderii ruși și chinezi nu sărbătoresc cu adevărat căderea democrației, ci se tem de ascensiunea acesteia.

Acești despoți nealeși au motive de îngrijorare. Democrația înseamnă tragerea la răspundere a conducătorilor: la urne și, de asemenea, între alegeri prin mass-media liberă, societate civilă și tribunale și, dacă este necesar, prin proteste publice. Acest caracter contestabil nu este doar pentru spectacol: rezultatele democratice sunt cu adevărat imprevizibile. Știm cu toții cine va câștiga următoarele alegeri din China și Rusia. Nimeni nu știe însă cine va fi următorul președinte american.

Autorii vântură conceptul de democrație ca „drept universal al tuturor popoarelor”. Un sfat, excelențe: probabil că este mai bine să n-o încerci acasă, unde stăpânii tăi depun mari eforturi pentru a opri tocmai aceste activități.

Articolul evidențiază rolul „consultării” în sistemul politic al Chinei. Deciziile se iau doar prin consens, susține articolul. Același principiu ar trebui să ghideze afacerile internaționale. Admirabil: să începem prin a-l aplica în Marea Chinei de Sud.

Rusia, susțin autorii, este un „stat federal guvernat de lege, cu o formă republicană de guvernare”. Dar ei admit implicit că aceasta este o lucrare în desfășurare: „Sistemul politic al Rusiei evoluează constant și are nevoie de un mediu stabil și calm care să garanteze drepturile și interesele poporului său”. Detalii despre traiectoria și momentul acestei evoluții ar fi binevenite.

Îndepărtându-se iute de aceste întrebări, autorii găsesc un teren mai ferm și mai familiar în a ataca intervenționismul și unilateralismul occidental, cu o doză de dar-despre-ceilalți-de-ce-nu?. Aceștia conchid condamnând „diplomația bazată pe valori”, apoi cerând „coexistență armonioasă între țări cu sisteme sociale, ideologii, istorii, culturi și niveluri de dezvoltare diferite”.

De fapt, scopul democrației este de-a fi dinamică și diversă. Sistemele diferite diferă enorm (bogați și săraci, mari și mici, prezidențial și parlamentar). Și democrațiile sunt departe de-a fi o falangă ascultătoare condusă de americani. Unele au susținut războaiele din Irak și Afganistan. Altele li s-au opus ferm.

Toate acestea sugerează că administrația Biden pune ceva la cale. Atracția continuă a democrației este evidențiată cel mai bine de felul în care țările nedemocratice se umflă în pene și se laudă cu asta. Obiectivele modeste ale summitului sunt apărarea democrației împotriva autoritarismului, combaterea corupției și promovarea respectării drepturilor omului. Niște primi pași excelenți. Dar imaginați-vă ce s-ar putea întâmpla dacă am începe cu adevărat să promovăm libertatea – în interiorul Rusiei și Chinei.🟦

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here