Judecătorul a respins cererea de extrădare a președintelui grupului educațional Lumina, Fatih Gursoy, care fusese ridicat marți dimineață de la domiciliu și dus la Parchet, în baza unui mandat emis de autoritățile de la Ankara.

Și procurorul de caz ceruse respingerea extrădării lui Fatih Gursoy. În cererea de extrădare, Gursoy era acuzat că ar conduce o organizație teroristă, că ar fi utilizator al aplicației Lock și ar fi imam pentru această organizație, având legături directe cu Fethullah Gülen. De asemenea, el este învinuit că are un cont la o bancă Bank Asia din Turcia.

Președintele Școlilor Lumina din România, Fatih Gursoy, a fost ridicat în această dimineață de acasă de trei polițiști români, în baza unui mandat de extrădare emis de autoritățile de la Ankara. (…) Președintele Școlilor Lumina, în vârstă de 50 de ani, se află în România din 2011 și are acte de ședere pe termen lung, valabile până în 2022”, anunța marți dimineață instituția de învățământ, într-un comunicat remis presei.

Este al doilea caz în care un angajat de la Lumina este adus la Parchet.

Zilele trecute, o profesoară de engleză de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București, Zeynep Bușra Șen, a fost de asemenea ridicată de acasă, tot în baza unui mandat de extrădare, care a fost respins ulterior de Curtea de Apel.

Este încă un abuz al autorităților turce care continuă sâ îi vâneze peste tot în lume pe opozanții regimului dictatorial al lui Erdogan (…) Lumina Instituții de Învățământ respinge cu fermitate atitudinea autorităților de la Ankara, care au început o adevărată vânătoare a reprezentanților Școlilor Lumina, a căror activitate este legată doar de activitatea educațională. Ne exprimăm de asemenea toată încrederea în instituțiile statului român care respectă drepturile și libertățile cetățenilor”, se mai arată în comunicatul de presă difuzat de Lumina.

Prima şcoală Lumina a fost înființată în anul 1994, la Constanta, având doar clase liceale. În prezent, potrivit site-ului propriu, Lumina Instituții de Învățământ este un complex educational format din: trei licee (Liceele Teoretice Internaționale de Informatica București, Colentina și Constanta – cu învăţământ liceal și gimnazial), o şcoală internaţională (The International School of Bucharest – cu învăţământ preșcolar, primar, gimnazial si liceal), şapte scoli internaționale Spectrum in orașele: București in Pallady şi Colentina, Constanta, lași, Cluj, Ploiești și Oradea – cu învăţământ preșcolar și primar.
În toate aceste școli învață peste 5.000 de elevi români și de alte naționalități.

Nu numai în România profesorii turci sunt reținuți spre extrădare. Zilele trecute, un profesor turc din Bosnia şi Herţegovina a fost reținut la cererea Ankarei, dar instanța din Sarajevo a respins solicitarea şi l-a eliberat pe profesorul Fatih Keskin.
În același timp, autoritățile din Ankara au emis săptămâna trecută mandate de reținere pentru 260 de persoane, pentru presupuse legături cu mişcarea Gulen, iar procuratura din İzmir a emis mandate pentru alte 221 de persoane, potrivit presei turce.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here