CEx al PSD a stabilit ca Dana Gîrbovan să fie propusă la Ministerul Justiţiei, Mihai Fifor la conducerea MAI, iar senatorul Şerban Valeca la portofoliul Educaţiei, Ana Birchall vicepremier pentru parteneriate, iar Iulian Iancu vicepremier pe probleme economice, a anunţat, vineri, preşedintele PSD, premierul Viorica Dăncilă.

Social-democraţii s-au reunit vineri, de la ora 12.00 la Parlament, în şedinţa Comitetului Executiv al partidului, pentru a discuta despre organizarea Congresului de sâmbătă, dar şi despre propunerile de miniştri pe care liderul PSD urmează să i le trimită lui Klaus Iohannis.

Viorica Dăncilă a declarat după şedinţa CEx, că a discutat cu Dana Gîrbovan înainte de nominalizarea pentru portofoliul Justiţiei şi că i-a transmis şi Anei Birchall că vrea la minister pe cineva din rândul magistraţilor, neînregimentat politic, potrivit Mediafax.

I-am explicat doamnei Ana Birchall că vreau să fac această nominalizare la Ministerul Justiţiei pentru că vreau pe cineva din rândul magistraţilor, care nu este înregimentat politic, tocmai pentru a avea certitudinea că este o bună conlucrare şi că vom putea obţine consens pe toate deciziile referitoare la Justiţie. Binenţeles că am discutat cu doamna Gîrbovan, nu puteam să fac o propunere fără să discut cu domnia sa. Am rugat-o pe doamna Gîrbovan să vină în această funcţie având în vedere experienţa domniei sale şi respectul de care se bucură în domeniul Justiţiei. Nu aş pleca de la aprecieri sau reproşuri pentru un ministru sau altul. Am explicat de ce am vrut această schimbare şi de ce am vrut să fac această nominalizare. Vreau ca la Ministerul Justiţiei să fie cineva care cunoaşte modul în care lucrează magistraţii, cineva care a lucrat alături de magistraţi, cineva independent. Nu am vrut să mai fie cineva înregimentat politic”, a declarat Viorica Dăncilă.

Tot vineri, preşedintele PSD Viorica Dăncilă a anunţat că social democraţii îi propun pe Șerban Valeca la Ministerul Educaţiei şi pe Mihai Fifor la Ministerul Afacerilor Interne.

Vom trimite propuneri către domnul Iohannis luni. Pentru MAI l-am desemnat pe Mihai Fifor, pentru Educaţie pe senatorul Şerban Valeca, pentru ministerul Justiţiei Dana Gîrbovan, independent, preşedinte UNJR, vicepremier pe probleme economice Iulian Iancu şi vicepremier pentru parteneriate strategice Ana Birchall. Acestea au fost cele cinci propuneri votate în cadrul CEx„, a anunţat Viorica Dăncilă.

Preşedintele PSD a spus că a informat-o pe Ana Birchall de înlocuire. „Înainte de şedinţa CEx, am avut o discuţie cu Birchall şi i-am mulţumit pentru activitate şi i-am spus că vreau să fac această modificare la minister”, a declarat Dăncilă.

Deciziile vin după o şedinţă a social-democraţilor care a durat aproape trei ore. Iniţial, o variantă discutată la întrunirea CEx a fost ca Florian Lixandru, actual secretar de stat în Ministerul Educaţiei, să preia conducerea instituţiei, însă PSD a revenit asupra hotărârii.

Secretarul general al PSD Mihai Fifor, propus ministru plin la Interne, conducere în prezent interimar instituţia. Deoarece el este propus să preia conducerea MAI, nu mai poate fi vicepremier pentru parteneriate strategice.

Prin urmare, PSD a propus ca Ana Birchall, în prezent ministru al Justiţiei, să fie vicepremier pentru parteneriate strategice. În locul acesteia, social-democraţii au decis să o nominalizeze pe Dana Gîrbovan, preşedinte al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR).

La portofoliul de vicepremier pe probleme economice, condus în momentul de faţă interimar de Eugen Teodorovici, PSD l-a nominalizat pe deputatul Iulian Iancu.

Preşedintele PSD Viorica Dăncilă a declarat înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, întrebată pe cine susţine ca ministru la Educaţie, că această chestiune va fi discutată în CEx, precizând că trebuie să fie „un om care să cunoască sistemul”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here