China ar fi cerut Rusiei să aștepte până după Olimpiadă pentru a invada Ucraina – raport

Oficialii chinezi le -au cerut  oficialilor ruși la începutul lunii februarie să aștepte până la sfârșitul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing înainte de a trimite trupe în Ucraina, au declarat oficialii americani, potrivit unui raport, citat de Fox News.

Un serviciu de informații occidental a colectat informațiile înainte de invazia Rusiei în Ucraina, iar SUA le consideră credibile, potrivit New York Times. Informațiile arată că Republica Populară Chineză avea unele cunoștințe despre planurile Rusiei.

SUA și aliații săi au folosit informațiile pentru a determina momentul când Rusia ar fi putut declanșa invazia.

Jocurile Olimpice s-au încheiat pe 20 februarie, iar președintele rus Vladimir Putin a ordonat ca trupele sale să intre în Ucraina pe 24 februarie.

Un purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei la Washington DC, a declarat pentru New York Times: „Aceste afirmații sunt speculații fără nicio bază și sunt menite să schimbe vina și să defăimeze China”.

Președintele Chinei Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin s-au întâlnit pe 4 februarie, dar nu este clar dacă au vorbit despre momentul invaziei.

China, un aliat al Rusiei, a evitat să-l critice pe Putin din cauza războiului, dar nici nu l-a susținut în mod deschis.

China a susținut Rusia în privința preocupărilor sale cu privire la NATO, dar a susținut că este neutră în ceea ce privește invazia și a spus că sprijină „suveranitatea” tuturor țărilor, potrivit NY Times .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here