China abolește pedepsirea prostituției cu muncă forțată

Parlamentul chinez a abolit sâmbătă un sistem extra-judiciar care pedepsea cu munca forţată pentru o perioadă de până la doi ani lucrătorii sexuali şi clienţii acestora, dar a subliniat că prostituţia va rămâne în continuare ilegală, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

China a interzis prostituţia după revoluţia comunistă din 1949, dar practicarea ei a revenit după începerea reformelor economice în anii 1970, în pofida campaniilor periodice de combatere a acesteia.

Agenţia de presă Xinhua a relatat că Parlamentul a votat pentru eliminarea ”sistemului de custodie şi de educaţie”.

Decizia intră în vigoare duminică, când toţi cei aflaţi în detenţie în cadrul acestui sistem vor fi eliberaţi.

Potrivit presei, Guvernul a recomandat Parlamentului să desfiinţeze acest sistem, notând că programul nu prea mai era aplicat în practică.

Ce ascundeau unitățile de reeducare

Sistemul a fost criticat nu doar pentru că era în afara sistemului judiciar – China dorind să promoveze o societate bazată pe lege, dar şi din cauza abuzurilor, unităţile de reeducare fiind conduse de firme care obţineau profit de pe urma lor.

Potrivit Xinhua, acest sistem, introdus acum două decenii, ”a jucat un rol important în educarea şi salvarea celor implicaţi în prostituţie şi a celor care vizitează prostituate”.

Dar pe măsură ce ţara continuă să aprofundeze reformele judiciare şi din sistemul penal, programul de custodie şi educaţie a fost apreciat tot mai puţin, a adăugat agenţia.

Prostituţia continuă să fie ilegală în China, fiind pedepsită cu până la 15 zile în închisoare şi amenzi de până la 5.000 de yuani (714,76 dolari).

În 2013, China a abolit un alt statut de muncă forţată, reeducarea prin intermediul sistemului de muncă.

Decizia a avut loc după mai multe erori judiciare, inclusiv cazul unei femei care a fost trimisă într-un lagăr de muncă după ce a cerut dreptate pentru fiica ei care fusese violată.

Sistemul de reeducare prin muncă, care a început în 1957, a dat putere poliţiei să condamne infractorii cu până la patru ani de detenţie fără ca aceştia să fie judecaţi în instante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here