China, avertisment fără precedent adresat SUA privind soarta uigurilor

China a avertizat miercuri că SUA „vor trebui să plătească preţul” adoptării de către Camera Reprezentanţilor a unui proiect de lege care cere sancţiuni împotriva Beijingului ca răspuns la trimiterea în detenţie a musulmanilor uiguri, relatează Agerpres, care citează AFP.

„Credeţi că vom rămâne indiferenţi dacă acţiunile americane vor afecta interesele Chinei?”, a spus Hua Chunying, o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe.

„Consider că pentru orice declaraţie sau acţiune greşită, trebuie plătit un preţ. Cei care le fac trebuie să plătească preţul”, a spus ea în cadrul unei conferinţe de presă obişnuite.

Camera Reprezentanţilor din SUA a aprobat marţi cu o majoritate zdrobitoare un proiect de lege care impune sancţiuni împotriva unor înalţi oficiali chinezi din regiunea Xinjiang (nord-vest).

Context

Organizaţii de apărare a drepturilor omului şi Washingtonul acuză Beijingul că în această regiune, lovită mult timp de atentate sângeroase, aproape un milion de musulmani, în special uiguri, au fost trimişi în tabere de reeducare politică.

Beijingul respinge această cifră şi vorbeşte de „centre de formare profesională”, menite a ajuta populaţia locală să găsească un loc de muncă şi să se îndepărteze astfel de tentaţia islamismului şi terorismului.

Întrebată dacă iniţiativa Camerei Reprezentanţilor va avea consecinţe asupra actualelor negocieri comerciale dintre Beijing şi Washington, Hua Chunying nu a răspuns direct.

Dar ea a spus că este „imposibil ca aceasta să nu aibă impact asupra relaţiilor sino-americane şi asupra cooperării între cele două ţări în anumite domenii importante”.

Atentate sângeroase atribuite unor militanţi uiguri au îndoliat China timp de mulţi ani. Autorităţile, care îi consideră „separatişti” şi „jihadişti”, au răspuns înăsprind draconic securitatea în Xinjiang.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here