PANORAMA, articol devastator despre încrengăturile dintre familia Erdogan și jihadiștii ISIS

Foto: Facebook

Să nu se atingă nimeni de capul sultanului Erdogan! Aceasta pare a fi ordinul tacit care se ascunde în spatele ultimilor 16 ani de guvernare neîntreruptă a președintelui islamist turc, care în scurt timp a măturat principiile bazate pe secularismul Republicii fondate de Ataturk, scrie Oriana Allegri într-o analiză din săptămânalul PANORAMA.

Articolul integral:

Un ordin nici scris, nici rostit, dar care trebuie să fi fost dat pentru protejarea istoricului aliat NATO, care nu a fost niciodată pus la ușă, nici măcar atunci când a cumpărat arme și coduri de rachete din China, împărtăşind cu Beijingul codurile de securitate ale alianței atlantice şi punându-ne pe toți într-un grav pericol.

Atacul lui Erdogan împotriva kurzilor de la Rojava – regiunea din nordul Siriei, unde luptătorii YPG și-au sacrificat viața pentru a opri atacul Califatului la porţile Europei – se petrece sub tăcerea indecentă a Europei și a NATO. Un atac care este doar cea mai recentă mișcare a sultanului împotriva kurzilor, acuzaţi că sunt toți „teroriști” ai PKK, organizația care îl are ca lider pe Ocalan, aflat încă în închisoare în Turcia, și care se află pe lista neagră a terorii de la Ankara, Washington și Bruxelles. Numai că mass-media occidentală nu relatează ceea ce se află în spatele acestui atac.

Începând cu 2012, Erdogan și-a intensificat legăturile cu jihadismul global. Se pare că sub conducerea sa, serviciile secrete turcești (MIT) ar furniza resurse așa-numitului stat islamic ISIS, în timp ce funcţionarii turci aflaţi la granița cu Siria închideau ochii în fața militanților califatului care fugeau de kurzi și-şi găseau refugiu în țara semilunei.

Mulți jihadiști ISIS capturaţii de kurzi în nordul Siriei – aceiași kurzi pe care Erdogan îi bombardează astăzi fără nicio distincție între miliții și civili – au arătat că aveau vize regulate în pașapoarte pentru intrarea și ieşirea Turciei și au declarat că au fost asistaţi direct de autoritățile turce.

De asemenea, se pare că mai mulți militanți ai califatului s-ar fi alăturat armatei turce care a ocupat în septembrie orașul siriano-kurd Afrin și au contribuit la operațiunile de epurare etnică. Totul, mereu sub tăcerea vinovată a Europei și NATO.

Doi funcţionari ai serviciilor secrete turcești, capturaţi în 2017 de gherilele kurde din nordul Irakului, au furnizat nume și contacte ale unei presupuse rețele de asistență ISIS și ale altor grupări jijadiste care operează în Siria și Irak. O rețea de asistență care pare că ar funcţiona în contact direct cu guvernul turc al lui Erdogan.

Preşedintele sultan a început imediat să sprijine ISIS. În 2016, Wikileaks a publicat o arhivă cu 58.000 de e-mailuri, care documentează fără echivoc implicarea ginerelui lui Erdogan, Berat Albayrak, în sprijinirea pieței ilegale de petrol a ISIS, furat din puţurile din Siria și Irak și a cărui vânzare îngroaşă conturile Califatului şi permite achiziționarea de arme și mijloace utile pentru a continua războiul împotriva „infidelilor”. Până la publicarea acestor e-mailuri, ginerele lui Erdogan a negat întotdeauna implicarea sa pe piața petrolului jihadist. După publicarea Wikileaks, totul a fost redus la tăcere. Chiar și de mass-media occidentală.

Dar să mergem mai departe. Fiica președintelui turc, Sumeyye Erdogan, a înfiinţat la Sanliurfa – un oraș din partea de sud-est a Turciei, lângă granița cu Siria – un centru medical, care include un spital pentru a-i trata pe răniții ISIS. Califatul a evacuat mulți militanți răniți chiar în orașul Sanliurfa, iar acești răniți în timpul luptei cu kurzii au fost escortați de un cordon al armatei turcești și nu fost niciodată controlaţi la frontieră.

Dovezile implicării directe, personale și instituționale a lui Erdogan în sprijinirea amicilor din ISIS și a altor grupuri jihadiste sunt numeroase. Cu toate acestea, NATO și Europa se prefac că nu cunosc aceste lucruri.

Potrivit mai multor observatori, Erdogan este principalul sponsor al terorismului jihadist din regiune, un fel de naș pentru „frații” califatului, care sunt susținuți și protejați în Turcia. Partea de sud-est a țării a devenit acum un soi de paradis pentru jihadiști și nu este o coincidență faptul că populația kurdă care trăiește în Turcia este concentrată în acele zone și este hărțuită zilnic de incursiunile armatei turce, care îi tratează pe toți kurzii din Dyarbakir, Mardin și Van ca pe nişte „teroriști”, fapt care intensifică încarcerarea și uciderea populației kurde din țara semilunei, fără ca nimeni din comunitatea internațională să aibă curajul să spună un singur cuvânt.

Recent, la New York, în cadrul adunării generale a ONU, ministrul egiptean de externe, Ahmed Hafez, a lansat o serie de acuzații precise împotriva lui Erdogan, susținând că președintele turc sprijină terorismul ISIS și în Libia, printr-o constantă furnizare de asistență militară şi de arme. Numai că şi această ştire a fost publicată doar în ziarele din Orientul Mijlociu.

Erdogan îi protejează pe teroriștii prezenți și viitori. În țara sa, se antrenează acea teroare care are ca scop destabilizarea Europei prin atacuri și prin masacre. Bombele împotriva kurzilor fac parte dintr-un plan foarte precis: slăbirea tuturor în fața unor posibile viitoare atacuri teroriste islamice. Iar cine rămâne acum tăcut și nu face nimic pentru a-l opri pe Erdogan, va fi complice și responsabil, nu numai pentru morții kurzi de la Rojava din aceste zile, ci și pentru morții occidentali, care vor cădea pe terenul viitoarelor atentate.

SURSA: Rador

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here