China, despre sancțiunile impuse Rusiei: Sunt din ce în ce mai scandaloase

Un înalt oficial al guvernului chinez a declarat sâmbătă că sancțiunile impuse de către națiunile occidentale Rusiei din cauza Ucrainei sunt din ce în ce mai „revoltătoare”, relatează Reuters.

Viceministrul de Externe Le Yucheng a susținut, de asemenea, punctul de vedere al Moscovei cu privire la NATO, spunând că alianța nu ar trebui să se extindă în continuare spre est, ”băgând în corzi” o putere nucleară precum Rusia.

China nu a condamnat încă acțiunea Rusiei în Ucraina pe care nu a numit-o o invazie, deși și-a exprimat îngrijorarea profundă cu privire la război. Beijingul s-a opus, de asemenea, sancțiunilor economice impuse Rusiei din cauza Ucrainei, despre care spune că sunt unilaterale și nu sunt autorizate de Consiliul de Securitate al ONU.

Sancțiunile împotriva Rusiei devin din ce în ce mai scandaloase”, a spus Le Yucheng la Forumul de Securitate de la Beijing, adăugând că cetățenii ruși au fost privați de bunuri din import „fără motiv”.

Istoria a demonstrat în repetate rânduri că sancțiunile nu pot rezolva problemele. Sancțiunile vor dăuna doar oamenilor obișnuiți, vor afecta sistemul economic și financiar… și vor înrăutăți economia globală„, a mai declarat oficialul chinez.

Rusia numește acțiunile sale în Ucraina o „operațiune specială” despre care spune că nu este menită să ocupe teritorii, ci să distrugă capacitățile militare ale vecinului său și să captureze ceea ce consideră naționaliști periculoși.

Într-un apel video de vineri între Joe Biden și Xi Jinping, președintele american și-a avertizat omologul chinez cu privire la „consecințe” dacă Beijingul acordă sprijin material atacului Rusiei, a anunțat Casa Albă.

Moscova a cerut NATO garanții obligatorii din punct de vedere juridic că își va opri extinderea și va reveni la granițele sale din 1997.

Această urmărire a securității absolute (de către NATO) duce tocmai la non-securitate absolută”, a spus Le Yucheng. „Consecințele forțării unei puteri majore, în special a unei puteri nucleare, într-un colț, sunt și mai de neimaginat”, a adăugat oficialul chinez.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat săptămâna aceasta că Ucraina ar putea accepta garanții de securitate internațională care nu ating obiectivul său de lungă durată de a adera la NATO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here