China impune interdicţii de acordare a vizelor şi alte sancţiuni personalităţilor politice din Taiwan

China a impus, marţi, interdicţii de acordare a vizelor şi alte sancţiuni personalităţilor politice din Taiwan, ca răspuns la vizitele succesive ale reprezentanţilor americani pe insulă, relatează The Associated Press, citată de News.ro.

Anunţul a fost făcut la o zi după ce China a efectuat mai multe exerciţii militare în apele şi spaţiul aerian din jurul Taiwanului, ca răspuns la ceea ce a numit ”un complot şi o provocare între SUA şi Taiwan”. Nu au fost menţionate intervalul de timp şi amploarea exerciţiilor chineze.

Printre persoanele vizate se numără ambasadorul de facto al Taiwanului în SUA, Bi-khim Hsiao şi politicienii Ker Chien-ming, Koo Li-hsiung, Tsai Chi-chang, Chen Jiau-hua şi Wang Ting-yu, împreună cu activistul Lin Fei-fan.

Persoanelor sancţionate li se va interzice să călătorească în China continentală, Hong Kong şi Macao şi să aibă legături financiare sau personale cu indivizi şi entităţi din acele zone, potrivit Biroului de lucru din Taiwan al Partidului Comunist.
Măsurile au fost concepute pentru a ”pedepsi cu fermitate” pe cei consideraţi ”elemente înverşunate” care susţin independenţa Taiwanului, a relatat agenţia oficială de ştiri Xinhua.

Premierul Su Tseng-chang, liderul legislativului You Si-kun şi ministrul de Externe Joseph Wu se aflau deja pe lista de sancţiuni a Chinei şi se vor confrunta cu mai multe restricţii, potrivit Xinhua.

Sancţiunile au fost anunţate în ziua în care o delegaţie a Congresului SUA s-a întâlnit cu preşedintele taiwanez Tsai Ing-wen şi după o vizită similară a preşedintei Camerei SUA, Nancy Pelosi, cel mai înalt membru al Guvernului american care a vizitat Taiwanul în ultimii 25 de ani.

Guvernul chinez se opune contactului oficial al Taiwanului cu guverne străine, deoarece consideră Taiwanul propriul teritorii.

Vizita lui Pelosi a fost urmată de aproape două săptămâni de exerciţii militare chineze ameninţătoare, care au inclus lansarea de rachete asupra insulei şi incursiuni ale navelor şi avioanelor de război peste linia mediană a strâmtorii Taiwan, care a fost vreme îndelungată o zonă tampon între părţi.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că Beijingul a reacţionat exagerat cu ”răspunsul său provocator şi total inutil la vizita delegaţiei Congresului în Taiwan la începutul acestei luni”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here