China rescrie deja istoria coronavirusului. Propaganda pe steroizi, pusă la lucru

Sursa: Xinhua

Pe măsură ce epidemia de coronavirus pierde din tracțiune în China și câștigă teren în Europa, Beijingul a câștigat spațiu pentru a-și direcționa o parte din eforturi spre cosmetizarea realității, pe plan intern, dar și internațional.

Privită de întreaga lume drept epicentrul pandemiei de Covid-19, China a lansat la începutul lunii martie o campanie internațională de comunicare, cu obiectivul strategic de a șterge din memoria colectivă originea și natura chineză a virusului, scria La Croix, acum aproape două săptămâni.

E vorba de un efort diplomatico-mediatic menit să arunce o nebuloasă asupra datei exacte a izbucnirii epidemiei care ulterior s-a transformat în pandemie. Un demers cu atât mai relevant cu cât ascunderea primelor cazuri (Beijingul știa deja de ele la început de decembrie, dar le-a recunoscut abia pe final de ianuarie) au permis virusului să se răspândească în China și, inevitabil, în întreaga lume.

Originea

Pentru China, ideea de a rămâne considerată sursa coronavirusului este inacceptabilă, notează La Croix. Partidul Comunist de la Beijing a decis că tot ceea ce face legătura între China și virus trebuie pus la îndoială și făcut să dispară din toate cărțile de istorie. În acest sens, toți ambasadorii chinezi au primit sarcina de a răspândi următorul mesaj pe conturile lor de Twitter sau în mass-media străină: „Dacă coronavirusul s-a etalat la Wuhan, originea sa reală rămâne totuși necunoscută. Încercăm să aflăm exact de unde provine”.

În aceeași ordine de idei, diplomații chinezi insistă asupra faptului că „piața de animale din Wuhan despre care se crezuse că ar fi la originea epidemiei, nu a fost de fapt epicentrul ei”. De altfel, respectiva piață, punctează La Croix, a fost curățată din temelii și nu este exclus să fie demolată în cele din urmă.

Injectarea îndoielilor în mintea oamenilor este un prim pas important, căci el permite alimentarea teoriilor conspirației legate de o origine americană a pandemiei.

Virusul chinez devine japonez

Mai insidios, notează La Croix, Ambasada Chinei de la Tokio le-a trimis, la începutul lui martie, un mesaj aparte cetățenilor chinezi din Japonia. Era vorba de sfaturi practice în cază că se confruntă cu… „coronavirusul japonez”.

„Lumea trebuie să mulțumească Chinei”

În prima parte a lui martie au început deja, în mass-media oficială, relatări privitoare la zeci de cazuri de coronavirus „import”, sugerând că străinii vin astăzi să contamineze China.

Iar multe alte mesaje oficiale le cer oamenilor „lumea să mulțumească Chinei” pentru sacrificiile făcute în lupta cu coronavirusul și că este gata să împărtășească experiența cu cei care au nevoie în prezent.

Acesta este un mod inteligent de a spune că epidemia este sub control, datorită Partidului Comunist Chinez și că celelalte țări trebuie să se ocupe acum de ea, nuanțează La Croix. Iar tabloidul chinez de limbă engleză al PCC, Global Times, sublinia că „ar fi imposibil ca statele europene să adopte măsurile drastice pe care le-a luat China”, subliniind astfel superioritatea sistemul său de guvernare de la Beijing comparativ cu democrațiile liberale.

„PCC a avut întotdeauna un monopol asupra adevărului și istoriei în China. Oficialii partidului consideră că au dreptate chiar și atunci când greșesc în mod evident. Dar adevărul lor, valabil în China, trebuie pus la îndoială în Occident. Depinde de noi să expunem propaganda PCC în lumea democratică”, comentează sinologul Steve Tsang.

Odele lui Vucic

Iar ofensiva de PR a Beijingului a prins aripi în ultimele zile. Pe măsură ce Europa începe să fie afectată puternic de răspândirea epidemiei, China a început să anunțe trimiterea de ajutoare constând în măști de protecție și alte echipamente către țările cele mai lovite – Italia, Spania, Franța.

Osanalele nu au întârzia prea mult să apară. Președintele Serbiei, Alexandr Vucic, a reușit din trei fraze mai multe chiar și decât agenția Xinhua: „Îi aşteptăm aici pe fraţii noştri chinezi. Se dovedeşte că fără voi Europa abia se poate apăra”, i-a spus preşedintele sârb ambasadoarei Chinei, la Belgrad, Chen Bo. Asta era marți. Cu două zile mai devreme, Vucic, a cărui ţară este candidată la aderarea la UE, decretase, la pachet cu starea de urgență, că „solidaritatea europeană nu există, e doar un basm”.

Brațul lung al propagandei chineze nu scutește nici Bucureștiul. Doar că în capitala României, spre deosebire de cea a Serbiei, „torța” este purtată nu de politicienii aflați la putere, ci de cei din zona PSD, cu binecunoscute afinități, inclusiv de ordin personal, cu Beijingul.

Semnale și la București

Potrivit fostului consilier prezidențial, Iulian Fota, mai nou se simte o campanie bine coordonată dusă și în mediul online, via site-uri mai mult sau mai puțin obscure.

„De câteva zile, în competiția  pentru influențarea României, s-au  înscris și postările pro chinezești. Sunt prea multe știri de un anumit timp, într-o perioadă prea scurtă. Nu este o coincidență. Și mai interesant, ca idioți utili, sunt folosiți cei cu atitudini neutre sau chiar anti-occidentale”, scrie Iulian Fota pe Facebook.

Expertul mai subliniază ceva: „Și, spre deosebire de acțiunile pro-rusești, care denigrează Occidentul, cele pro-chinezești  laudă  performanțele Chinei. Cei drept, o are. Deci să ne așteptăm că pledoariile pro-chinezești să crească că intensitate dar și diversitate. Va fi interesant”.

1 COMENTARIU

  1. […] Brațul lung al propagandei chineze nu scutește nici Bucureștiul. Doar că în capitala României, spre deosebire de cea a Serbiei, „torța” este purtată nu de politicienii aflați la putere, ci de cei din zona PSD, cu binecunoscute afinități, inclusiv de ordin personal, cu Beijingul. — Propaganda pe steroizi, pusă la lucru – universul.net, 19 martie 2020 […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here