Chișinău | Consilier prezidențial: R. Moldova nu se mai poate baza doar pe neutralitate / Solicitările șefului SIS pentrub Strategia de Securitate

Foto: INQUAM/George Călin

În viitoarea Strategie de Securitate a Republicii Moldova trebuie să figureze și conceptul de reziliență, a declarat, marți, directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață. La rândul său, Dorin Recean, consilierul de securitate al președintei Maia Sandu, a afirmat că Republica Moldova nu se mai poate baza doar pe statutul său de neutralitate şi trebuie să-şi sporească puterea militară.

Principalele declarații ale celor doi oficiali de la Chișinău

Dorin Recean:

  • „Moldova nu se mai poate baza exclusiv pe instrumentele de politică externă, dintre care unul este statutul său de neutralitate, pentru a asigura stabilitatea statului. Moldova trebuie să înceapă să lucreze la creşterea potenţialului său de apărare… Autorităţile trebuie să obţină sprijinul conştient al cetăţenilor, care trebuie să înţeleagă că este esenţial pentru supravieţuirea statului”.
  • Foarte important – noi trebuie să găsim un model prin care implicăm tot mai mult și mai mult cetățenii, atât în asigurarea securității statutului, cât și în asigurarea dezvoltării instituționale. Este un echilibru destul de dificil de găsit. Republica Moldova a demarat acest exercițiu de revizuire a noii Strategii de Securitate. Este evident, că această necesitate este deja presantă, mai ales după ce Rusia a declanșat acest război împotriva Ucrainei”.

Alexandru Musteață:

  • Este foarte important ca în viitoarea strategie să se regăsească conceptul de reziliență, care să fie foarte bine definit, ca să fie clar pentru toată lumea cine și ce rol are și cum ar trebui să acționeze. Totodată, cetățeanul este cel mai important atât beneficiar, cât și actor în acest proces, pentru că de la cetățean pornesc foarte multe procese. Noi, ca instituție, urmează să creăm condiții optime, dar și să îl pregătim să acționeze atunci când avem o criză”.
  • Trebuie să lucrăm și pe cultivarea culturii securității, dar și a statului de drept. Aici un rol important îl au instituțiile de învățământ. Un alt obiectiv este intensificarea interacțiunii între autoritățile statului cu societatea civilă și mediul de cercetare din țară, atât din interior, cât și exterior. Totodată, politicile naționale de securitate ar trebui să se axeze pe următoarele domenii: relații externe și mediul de securitate în schimbare, consolidarea securității societale, combaterea corupției, asigurarea securității energetice, asigurarea securității cibernetice, prevenirea și combaterea amenințărilor hibride, soluționarea conflictului transnistrean și consolidarea apărării naționale”.
  • Potrivit lui Musteață, cele mai eficiente metode de educare a cetățeanului ar fi realizarea unui StratCom (Centru de Excelență NATO pentru Comunicații Strategice – nota red.) național pe problematici cele mai sensibile, cum ar fi: separatismul transnistrean, dezinformarea, criza pandemică, promovarea integrării europene a Republicii Moldova.

Se frânge Rusia. Și va plânge. Și o merită

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here