Consiliul experţilor economici înrăutăţeşte previziunile privind evoluţia economiei germane în 2024

Sursa: Pexels

Consiliul german al experţilor economici (GCEE) a redus previziunile privind creşterea în 2024 a celei mai mari economii europene, amânând aşteptata redresare a ţării, transmite Reuters, citată de Agerpres.

În acest an, economia germană ar urma să înregistreze un avans de 0,2%, după ce, în toamnă, Consiliul previziona o expansiune de 0,7%. Creşterea ar urma să accelereze uşor pe parcursul anului, pe fondul reducerii inflaţiei şi al creşterii salariilor.

Pentru 2025, Consiliul german al experţilor economici estimează un avans al PIB-ului de 0,9%.

Anul trecut, economia germană s-a contractat cu 0,2%, cea mai slabă performanţă în rândul ţărilor importante din zona euro, pe fondul costurilor ridicate cu energia, al declinului comenzilor pe plan mondial şi al majorării dobânzilor.

În primul trimestru din acest an, Germania a evitat recesiunea, înregistrând o expansiune de 0,2% comparativ cu precedentele trei luni, când s-a contractat cu 0,5%.

Guvernul de la Berlin se aşteaptă la o creştere a PIB-ului de 0,3% în 2024 şi de 1% în 2025.

Tot miercuri, Comisia Europeană a estimat că economia germană va creşte cu doar 0,1% în 2024, mult sub media din zona euro, de 0,8%. În 2025, Executivul comunitar estimează un avans de 1% al PIB-ului Germaniei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here