De neuitat și de neiertat – amprenta micului Neamțu în jocul mai marelui Trump

Ucraina - bombardamente rusești asupra zonelor rezidențiale / Sursa: Facebook
  • Cei care, din ignoranță sau oportunism, mai mult cred că din oportunism, au spus în ultimii doi ani, doamnelor și domnilor, că Trump reprezintă imaginea lui Putin peste ocean, au spus vrute și nevrute o sumedenie de ignari, de nepricepuți, de oportuniști, de păreriști, părerologi, numiți-i cum doriți”.

Iertare, doamnelor și domnilor, pentru exprimarea cel puțin dezlânată de mai sus, dar iată că nici măcar intelectualii cu emfază nu reușesc mereu să cinstească așa cum se cuvine limba română.

În cazul lui Mihail Neamțu, candidat la europarlamentare din partea AUR, căci dumnealui îi aparține citatul, exprimarea șchioapă este doar cel mai nevinovat aspect al ieșirilor publice în decor. În ceea ce-l privește, problema cu adevărat gravă rezidă în sfidarea faptelor și alterarea logicii.

Sfidarea faptelor și alterarea logicii – căci sprijinul „istoric” al lui M. Neamțu pentru D. Trump s-a încăpățânat constant să nu țină seama de semnalele teribil de problematice date (și înainte, și după declanșarea războiului din Ucraina de către Rusia) de fostul președinte american… tocmai legat de Rusia și de Putin.

Faptul că Neamțu i-a făcut galerie lui Trump înainte de război sugerează că nu are un simț ascuțit atunci când vine vorba de (unii) oameni pe care îi promovează. Faptul că nu s-a dezis de Trump nici după ce a început războiul sugerează că îi lipsește și simțul istoriei, ca și o minimă înțelegere a riscurilor la care asemenea personaje, cu influența lor atât de mare, pot expune România însăși.

Iar faptul că nici măcar în ultimele zile nu și-a făcut mea culpa pentru trumpismul său demonstrează că pur și simplu îi pasă de țara pe care vrea să o reprezinte la Bruxelles mai puțin decât de o ceapă degerată.

La cât de „frumos” a fabricat cuvinte pentru a intra sub aripa lui George Simion, după ce în prealabil îl atacase fără menajamente, Mihail Neamțu este ultimul om care să fie suspectat că ar fi incapabil de întoarceri cu 180 de grade, senine chiar.

Când un candidat care urmărește o poziție de reprezentare cu o așa expunere în politica externă (e cazul inerent al demnității de europarlamentar), defectele menționate mai sus căpătă o greutate enormă.

Iar când candidatul, în speță Mihail Neamțu, nu este un biet electron liber, ci flutură stindardul unui partid pro-rus și – ce coincidență! – pro-Trump, grija cu care se impune tratarea buletinului de vot, în momentul alegerilor devine prioritate absolută.

De ce este atât de relevant interesul (inclusiv comercial, căci la un moment dat a scris o carte pe care a avut-o la vânzare) al anonimului internațional Mihail Neamțu pentru VIP-ul global Donald Trump?

Ei bine, este relevant întrucât o impune momentul de față, prin ceea ce se întâmplă de câteva zile în Ucraina.

Iar de câteva zile, în Ucraina se întâmplă că rușii încearcă cu toate forțele să spargă zone importante ale frontului ucrainean, iar pe alocuri chiar reușesc. Dinamica, deși anticipată de Kiev și de aliați, este cea mai periculoasă de după eșecul Moscovei de a captura capitala Ucrainei.

Și nu e periculoasă doar pentru ucraineni, ci și pentru vecinii lor, deci și pentru români, căci duce la o creștere a presiunii rusești pe orizontală, deci inclusiv pe români.

Iar aici identificăm două detalii interconectate care nu mai pot fi trecute cu vederea.

  1. Primul este acela al stridentului conflict dintre grija nețărmurită față de România și români, clamată de Neamțu și de tovarășii săi din AUR, pe de o parte, și realitatea obiectivă din teren, profund nefastă țării noastre, pe de alta. Când nu mai poți dormi căci ești mereu cu gândul la interesul național, dar sprijini un Trump ale cărui narațiuni și acțiuni afectează tocmai interesul nostru național, ești fie nesincer, fie naiv, fie ambele.
  2. Al doilea, atins cu manta chiar la finalul expunerii celui dintâi, este acela că o parte a dinamicilor periculoase de pe front, evidente în ultimele zile, îl au la origine chiar pe Donald Trump. Desigur, nu e exclus ca, parțial, vina să aparțină și unor zone din conducerea militaro-politică ucraineană (se fac auzite și vizibile, chiar dinspre Kiev, voci și măsuri care sugerează asta), dar în esență situația la care s-a ajuns a fost modelată dramatic de blocarea, luni bune, în Congresul SUA, a ajutorului american pentru Ucraina. Nu din cauza lui Biden, ci din cauza lui Trump – chiar nu există dileme în acest sens. Este cel puțin interesant faptul că Neamțu și AUR nu văd lucrurile astfel, iar dacă le văd, este și mai interesant faptul că nu le expun public ca atare, cu harul retoric pe care îl demonstrează pe atâtea alte teme.

Cu sacrificii umane din nou colosale și din nou suplimentare, probabil că Ucraina va reuși în săptămânile care vin o relativă inhibare a eforturilor rusești de străpungere. Dar asta, numai grație introducerii în joc a mult așteptatelor, dar îndelung întârziatelor resurse militare americane (coroborate, bineînțeles, cu un spirit ucrainean de sacrificiu care dă lecții și dă de gândit).

Iar când se va întâmpla asta, ar fi fundamental de dorit să nu uităm că indivizi ca M. Neamțu și partide ca AUR au tras, prin atitudinea lor, în direcția opusă.

Dacă, în schimb, în Congresul SUA ar fi prevalat până la capăt logica Trump, dezastrul din tabăra ucraineană, pe verificală, și pentru vecinii Ucrainei, pe orizontală, nu ar mai fi fost „doar” parțial, ci total.

Deși mici și relativ anonimi la scară globală, trumpiștii români nu trebuie uitați și cu atât mai puțin iertați, la scară națională.

Omul cu sacoșa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here