Cine câștigă de pe urma căderii guvernului Dăncilă și ce urmează

Inquam Photos / Octav Ganea

La aproape trei ani după ce PSD a câștigat alegerile cu 45%, guvernarea Dragnea – Dăncilă s-a încheiat. În ciuda campaniei furibunde duse de PSD și a sumelor imense de bani puse la bătaie, în ultimele săptămâni, pentru a cumpăra parlamentari care să nu voteze moțiunea de cenzură,  eforturile Vioricăi Dăncilă și ale echipei sale nu au avut succes. Toate declarațiile bombastice ale liderilor social-democrați care se declarau convinși că moțiunea nu va trece s-au dovedit fără substanță.

Căderea guvernului Dăncilă pune capăt uneia dintre cele negre perioade din istoria postdecembristă. Agresiunile constante ale coaliției PSD – ALDE împotriva statului de drept și a justiției, împotriva cetățenilor activi și implicați, a adus România în pragul unei stări de război intern. O parte însemnată a societății civile a protestat și chiar a luptat în stradă împotriva unei administrații politice pornite să distrugă toate progresele democratice înregistrate, în special după 2005.

Din păcate, încercările societății civile de a obliga PSD și ALDE să își abandoneze agenda distructivă s-au blocat în aritmetica parlamentară, decisă de rezultatul alegerilor din 2016. Astăzi, opoziția (căreia, între timp, i s-a alăturat oportunist și Tăriceanu, complicele lui Dragnea până foarte de curând) a reușit să dea un vot decisiv împotriva guvernării Dragnea – Dăncilă, desăvârșind, într-un final, efortul admirabil a milioane de români care au rezistat.

Meritul principal pentru succesul moțiunii de cenzură revine președintelui Klaus Iohannis și președintelui PNL, Ludovic Orban, care au mizat totul pe ea. Declarațiile lor din ultimele ziele, cât se poate de ferme și de tranșante, că moțiunea va trece, au fost în contrast cu cele ale liderului USR, Dan Barna, care își exprima rezerve față de reușita demersului. Evident, USR, are un merit foarte important, și nu de ieri, de azi, spre deosebire de celelalte partide care s-au alăturat cu greu asaltului împotriva guvernării Dăncilă.

Însă, ca să înțelegem cine a fost locomotiva acestui proiect trebuie să ne gândim la cine ar fi plătit un preț de imagine mai mare dacă moțiunea ar fi eșuat. Iohannis și Orban, care au spus clar că sunt convinși că moțiunea va trece, sau Barna, care își exprima dubii cu o zi înainte de vot?

Între cei trei, cine ar fi decontat politic mai mult umilința de a o vedea pe Viorica Dăncilă în continuare în fruntea guvernului? Evident, Iohannis. Și-ar fi început oficial campania electorală cu o înfrângere răsunătoare. Riscantă mișcare și-a asumat pentru cineva care, fiind lider detașat în sondaje, exact de riscuri trebuia să fugă, pentru că timpul trecea în favoarea sa!

Dar asta ține deja de istoria căderii guvernului Dăncilă. Mult mai important este ce se va întâmpla în continuare. Deși numeroase scenarii dau ca sigur faptul că Dăncilă va mai rămâne premier o bucată de vreme, mă îndoiesc că lucrurile vor evolua așa. De ce? Pentru că președintele Klaus Iohannis are nevoie să își ducă până la capăt victoria asupra guvernării Dragnea – Dăncilă, pentru a o capitaliza în campania prezidențială.

Nu l-ar ajuta deloc dacă ar lăsa lucrurile să băltească, cu o Dăncilă bântuind ca un zombie prin Palatul Victoria, dar care va continua să scrie cecuri pentru baronii PSD care i-au fost alături până în ultima clipă.

La ce bun că ați dărâmat guvernul dacă nu vă apucați să reparați stricăciunile pe care le-a făcut în ultimii trei ani, s-ar întreba toți cei care au așteptat cu sufletul la gură ca Dragnea și ai săi să dispară pentru totdeauna? O întrebare pe care candidatul Klaus Iohannis va vrea să o evite cu orice preț, deoarece nu ar face decât să valideze acuzațiile de pasivitate pe care i le aduce principalul său contracandidat, Dan Barna.

Ce înseamnă asta, concret? Cel mai probabil, președintele va convoca încă de mâine consultări la Cotroceni pentru desemnarea viitorului premier. Iar acesta va fi, destul de sigur, partenerul său de campanie prezidențială, Ludovic Orban. Va trece acest guvern? Poate, prima dată, nu. Din cauza lui Ponta. Dar e greu de crezut că, în final, nu va trece.

Vor avea de câstigat partidele de opoziție dacă intră la guvernare, înainte de alegerile din 2020? În primul rând, nu e clar dacă și USR se va alătura PNL în formarea Executivului. Dacă USR nu intră la guvernare, PNL se va confrunta cu o mare provocare. Va fi expus criticilor tuturor celorlalte partide.

Cum va ieși din ea, însă, rămâne de văzut. Totul depinde de ce va face. Dacă va duce la îndeplinire tot ce a anunțat președintele, desființarea Secției speciale de investigare a magistraților, va bloca drenajul de bani publici către clientela PSD, va anula toate măsurile economice catastrofale adoptate în ultimii trei ani, va adopta bugetul de stat într-o formă care să permită relansarea investițiilor, va avea de câștigat.

Cu atât mai mult cu cât va avea ocazia să-și pregătească o victorie importantă în alegerile locale. Cum? Prin modificarea Ordonanței de Urgență, adoptată de guvernul Dăncilă după alegerile europarlamentare, prin care a fost reintrodus votul direct, dat de cetățeni, pentru funcția de președinte de Consiliul Județean. Modificarea ar urma să reintroducă votul în două tururi de scrutin la alegerile locale, pentru primari, consilieri locali, județeni și președinți de Consiliu Județean.

Această schimbare are șanse mari să încheie dominația PSD asupra administrațiilor locale și să ofere o șansă mare PNL și USR de a obține o majoritate confortabilă la nivelul întregii țări. Dacă acest lucru se va întâmpla, atât PNL cât și USR vor avea ocazia să replice succesul și la alegerile parlamentare de anul viitor. Implicit, vor avea șansa să populeze viitorul Parlament cu oameni care chiar pot repune România pe picioare.

Rămâne de văzut dacăt toți cei care au cuvânt de spus în cele două partide vor înțelege ce oportunitate extraordinară le stă în față.

11 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here