Autorul atacului cu cuțit din Nisa, un tunisian de 21 de ani

Atacatorul care a ucis cu cuțitul trei oameni joi, în biserica Notre Dame din Nisa, este un imigrant tunisian de 21 de ani, care a ajuns în Europa mai întâi pe insula italiană Lampedusa la sfârșitul lunii septembrie și în Franța la începutul lunii octombrie, scrie AFP citând surse apropiate dosarului.

Tânărul, potrivit unei „surse locale familiare cu dosarul”, se numește Brahim Aoussaoui. El a ajuns la sfârșitul lunii septembrie în Lampedusa, unde fusese pus în carantină de către autoritățile italiene, înainte de a fi obligat să părăsească teritoriul italian și lăsat liber, a adăugat sursa. El se afla în Franța de la începutul lunii octombrie, dar nu a solicitat azil în Franța.

Potrivit unei alte surse apropiate cazului, anchetatorii au doar un document de la Crucea Roșie italiană care corespunde identității lui Brahim Aouissaoui.

Ucigașul de la Nisa ar fi sosit în Italia pe 20 septembrie, iar pe 9 octombrie ar fi fost transferat la un centru pentru migranți din Bari, după carantina obligatorie pentru toți cei care debarcă.

Anchetatorii reconstituie acum toate mișcările atacatorului și căile ulterioare care i-au permis să părăsească centrul din Bari.

Atacul are loc într-un context tensionat pentru Franța, după decapitarea profesorului de istorie Samuel Paty și după valul de proteste pe care l-a stârnit președintele Emmanuel Macron în unele state musulmane prin angajamentul său de a lupta pentru valorile laice ale republicii și împotriva ”separatismului islamist”.

Trei persoane au murit în urma atacului tânărului tunisian, o femeie fiind decapitată.

Autorul a fost rănit de polițiști și transportat la spital.
Agenția Ansa a relatat că în spital atacatorul a spus că a acționat singur. „Autorul atacului, în timp ce era tratat după ce a fost rănit de poliție, a continuat să strige fără întrerupere Allah Akbar”, a spus primarul din Nisa, Christian Estrosi, pentru care „nu există nicio îndoială cu privire la natura atacului ”.

Nu este prima dată când un tunisian care a ajuns în Italia a devenit protagonistul actelor de terorism din Europa. În februarie 2011, a ajuns la Lampedusa, împreună cu alte mii de tunisieni, și Anis Amri, autorul masacrului din piața de Crăciun din Berlin în 2016. Amri s-a declarat minor și a fost transferat la un centru pentru minori din Sicilia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here