Cine este Bianca Andreescu, noua câștigătoare a US Open

Bianca Andreescu, câștigătoarea trofeului US Open 2019, are 19 ani și s-a născut în Canada. Părinții ei sunt români și au plecat în Canada în 1994, după ce tatăl, Nicu Andreescu, a primit o ofertă de muncă. În final, părinții au decis să rămână în această țară. Cu toate acestea, Bianca Andreescu a făcut primii pași în tenis în România.

Într-un interviu acordat Pro Sport, în urmă cu doi ani, Maria Andreescu, mama tenismenei, a povestit: „Bianca a încercat multe sporturi, dar acesta i-a plăcut cel mai mult. A început să joace la Piteşti, iar primul antrenor i-a fost Gabriel Hristache. Gabi este un antrenor foarte antrenant şi Bianca l-a îndrăgit mult”. Se întâmpla când Bianca avea 7 ani, iar părinții s-au întors în România pentru doi ani, timp în care au stat împreună cu bunicii ei.

După ce familia Andreescu a revenit în Canada, Bianca și-a continuat antrenamentele în Centrul de pregătire din Toronto al Naționalei U-14. În același interviu acordat pentru Prosport, Maria Andreescu, a dezvăluit că nu s-a gândit niciodată ca Bianca să reprezinte România, pentru că Federația de Tenis din Canada oferă multe beneficii.

„Nu ne-am gândit la asta. Dacă sunt niște copii talentați, Federația le oferă mult sprijin. Canadienii sunt foarte organizați în tot ceea ce fac. De asemenea, Canada este o țară multiculturală, deci toți au venit de undeva”, a spus Maria Andreescu.

„La inceput, investești ca părinte 100% bani și timp. Dacă un copil se remarcă pentru că este talentat, dacă are rezultate importante și constante, Federația începe să investească foarte mult. Acest sport este foarte scump, costurile se ridică la 250.000 de dolari pe an la acest nivel”, a adaugat aceasta.

În primăvara acestui an, Bianca Andreescu a vorbit la conferința de presă susținută după meciul în care a învins-o pe Garbine Muguruza despre „secretul” reușitei ei: s-a folosit de yoga și de meditație pentru a îmbunătăți partea mentală a jocului ei. „Mama mea m-a familiarizat cu meditația încă de când eram foarte mică. Poate aveam 12 ani. De atunci fac meditație și practic yoga”, a mărturisit Bianca Andreescu.

„Nu lucrez numai la partea fizică. Lucrez și la cea mentală, pentru că e foarte, foarte importantă. Se vede clar în meciurile mele”, a spus sportiva din Canada.

Ea a explicat că preferă o formă de meditație care se numește „vizualizare creativă”, un tip de exercițiu ce presupune proiectarea mentală a imaginii țintelor pe care le urmărește. Dar secretul nu stă numai în vizualizarea succeselor ei pe teren, a explicat Andreescu. Tânăra folosește mediatația ca exercițiu zilnic pentru a-și îmbunătăți gândirea pozitivă și pentru a evita blocajul mental, se scria într-un articol pe siteul WTA.

„Mă trezesc în fiecare dimineață și primul lucru pe care îl fac este să meditez”, a explicat ea. „Cred că asta chiar mă ajută să iau un start bun. Nu-mi deschid telefonul, nimic, pentru a nu fi prea aglomerată. Îmi acord 15 minute în fiecare zi pentru a mă pune în armonie cu corpul, cu mintea mea. Vizualizez că am o zi bună, de pildă, chestii dintr-astea”, le-a explicat ea jurnaliștilor. „Știu că mulți oameni lucrează la partea fizică a lucrurilor, dar eu cred că partea mentală este cea mai importantă, pentru că îți controlează întregul corp, nu-i așa?”, a adăugat sportiva.

Bianca Andreescu are un ritual unic pe teren: folosește un elastic de păr spiralat deasupra cotului – în loc să-l țină la încheietură – și când și când miroase ceva dintr-un borcan când schimbă terenul, dar despre aceasta nu vrea să spună un cuvințel. „N-o să-mi dezvălui niciodată secretul”, le-a spus ea glumind jurnaliștilor. Ea a dezvăluit însă că atunci când se îndreaptă către teren îi place să repete niște cuvinte sau expresii care să o țină motivată. „Păstrez în minte niște cuvinte-cheie, de obicei. Niște cuvinte-cheie scurte, pe care să le am în cap înainte de a servi, înainte de a returna. Încerc doar să mă încurajez. De pildă, zic: prinde și lovește”, a explicat Bianca Andreescu.

La aceeași conferință de presă, Bianca s-a confesat: „Așteptările strică mult. Accept ceea ce mi se întâmplă și încerc să lucrez la asta”, a notat și Tennis Canada

Din 2017 încoace, evoluția Biancăi Andreescu a fost fulminantă. În special, cea de anul acesta când a întrecut toate așteptările antrenorului ei.

”Parcursul ei din ultimul an este destul de incredibil. Aș vrea să spun ca am avut o senzatie ca lucrurile vor iesi asa, dar nu am avut-o. Mereu am crezut ca va deveni o jucatoare buna. Pentru mine, asta era un fapt. Dar ca va fi capabila sa obtina o transformare atat de rapida fata de acum un an cand a pierdut in calificari, nu credeam,” a mărturisit Sylvain Bruneau cu două zile înainte ca Bianca să își adjudece trofeul US Open 2019.

”Cred ca energia ei trebuie canalizata mai bine si a primit cateva sfaturi cum sa utilizeze aceasta energie. Am remarcat de la inceput ca este o adevarata luptatoare. Avea nevoie sa stie de ce este capabila. Cred ca acum stie”, a adaugat antrenorul Bruneau.

Interesant este că de o vreme încoace atenția presei internaționale nu este îndreptată doar asupra Biancăi Andreescu ci și asupra mamei ei care, după cum remarcă mai multe articole, a devenit o adevărată celebritate prin ținutele flamboiante pe care le afișează și prin faptul că își asortează accesoriile la cățelul pe care îl ține în brațe. Detalii aici https://www.townandcountrymag.com/leisure/sporting/a28939173/bianca-andreescu-mother-us-open/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here