Cine este Sophie Wilmès, prima femeie premier din istoria Belgiei

Sursa: Facebook

Ministrul federal al bugetului, Sophie Wilmès, îi va succeda premierului Charles Michel, transmit surse de la Bruxelles. Numele său a fost propus Regelui Philippe, care a şi confirmat, duminica trecută numirea în această funcţie.

Charles Michel îşi va părăsi funcţia de premier pentru a prelua preşedinţia Consiliului European, pe data de 1 decembrie a.c. Sophie Wilmès devine prima femeie care preia funcţia de premier în Belgia. Numele doamnei Sophie Wilmès a fost confirmat în comitetul ministerial restrâns („kern”), care reuneşte principalii miniştri ai guvernului federal.

Actualul ministru federal al bugetului, serioasă, aplicată, bilingvă, Sophie Wilmès are atuuri pentru această funcţie, scrie publicația L’Echo.

Funcţie pe care, nota bene, o viza deja din timpul campaniei electorale, declarând că ea se vede deja „prima femeie premier” din istoria Belgiei. Ceea ce iată, se întâmplă.

De ce a revenit postul de premier liberalilor din Mişcarea Reformatoare? MR se poate baza pe logica aritmetică care îi este favorabilă.

Familia liberală este într-adevăr cea mai importantă în sânul guvernului federal (minoritar după dezertarea N-VA din luna decembrie 2018), iar MR dispune de mai multe locuri în Cameră decât Open Vld şi CD&V. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu portofoliul de ministru al bugetului, care devine vacant. Comitetul ministerial restrând (kern) a decis să atribuie postul celor de la MR.

Actualul lider de grup liberal al Camerei, David Clarinval, va prelua misiunea. La 44 de ani, consilier comunal în Rhode-Saint-Genèse, o comună bogată din periferia bruxelleză, Sophie Wilmès devine prima femeie cu funcţia de premier al guvernului federal, chiar dacă va fi vorba de doar câteva luni.

Intrată în componenţa guvernului federal în septembrie 2015, Wilmès a fost brusc aruncată în luminile rampei, deşi până acum era puţin cunoscută pe scena naţională. Născută în capitală, dar crescută la Grez-Doiceau, Sophie Wilmès este fiica lui Philippe Wilmès (decedat în 2010), şef de cabinet al lui Jean Gol, care îşi dorea un economist în echipă atunci când a ajuns adjunctul secretarului de stat pentru economie la regiunea Wallonnie-Bruxelles, apoi preşedinte al Societăţii Naţionale de Investiţii (SNI).

Profesor de economie la UCL, a fost de asemenea administrator a numeroase societăţi private şi publice. Mama premierului este de asemenea pasionată de politică, lucrând în diferite cabinete. După cum a explicat în paginile cotidianului La Libre Belgique, părinţii săi „vorbeau tot timpul despre politică” acasă, dar ea nu îşi dorea, la început, să urmeze această cale. Născută în ianuarie 1975, Wilmès are studii de comunicaţii aplicate (secţiunea publicitate) la IHECS, după care a efectuat un stagiu într-o unitate financiară a Comisiei Europene.

Aprins gustul domeniului şi a decis să reia studiile la seral la Institutul Superior Saint-Louis, secţia gestiune financiară. Wilmès intră în politică pe o listă PRL la alegerile comunale din 2000, la Uccle, lucrând în continuare pentru Comisie la gestiuni financiare – programe de cooperare cu Asia.

Ulterior va fi consilier economic şi financiar într-un cabinet de avocaţi de business, după care va renunţa la postul din privat pentru a deveni consilier municipal la Rhode-Saint-Genèse (Bruxelles), în 2007, unde se stabileşte împreună cu soţul său, un australian.

Wilmès este din 2013 preşedinte al organizaţiei MR pentru periferia bruxelleză. Ea se distinge suficient pentru a fi pusă ca primă rezervă pe lista MR pentru Cameră la alegerile din 25 mai 2014. Didier Reynders, ales pe această listă, devine ministru câteva luni mai târziu (în octombrie 2014), astfel că doamna intră în Cameră şi devine membru al Comisiei Finanţe şi Buget.

Este co-semnatar al unei propuneri de lege care vizează lupta împotriva „fondurilor de investiţii speculative”. După doar un an în Cameră este invitată de premierul Charles Michel să-l înlocuiască pe ministrul bugetului, Hervé Jamar, în cabinetul său (Jamar devenind guvernator al provinciei Liège). Alegerea doamnei Sophie Wilmès, considerată o apropiată a lui Charles Michel, este mai curând o surpriză.

Premierul subliniază „seriozitatea şi rigoarea sa în comisia de Finanţe- Buget”. La 40 de ani şi cu puţină experienţă la nivel federal, Wilmès devine ministru federal al Bugetului în septembrie 2015.

În decembrie 2018, după ieşirea formaţiunii N-VA din coaliţia federală, primeşte şi portofoliile Politică ştiinţifică şi Funcţie publică. La Buget, va supraveghea respectarea Pactului de Stabilitate european.

Doamna Wilmès face parte în continuare din consiliul comunal Rhode-Saint-Genèse.

Sursa: RADOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here