Acasă Actualitate Cine sunt miliardarii care au intrat în topul celor mai bogați oameni...

Cine sunt miliardarii care au intrat în topul celor mai bogați oameni de pe planetă în 2022

Războiul, pandemia și piețele slabe i-au lovit pe miliardarii lumii în acest an, scrie revista financiară Forbes, care a publicat clasamentul celor mai bogați 100 oameni din lume pe anul 2022.

Potrivit Forbes, numărul total al miliardarilor din acest an este de 2.668, cu 87 mai puțini decât acum un an. În total, aceștia dețin o avere colectivă de 12,7 trilioane de dolari — cu 400 de miliarde de dolari mai puțin decât în ​​2021.

Revista notează că nu mai puțin de 329 de persoane au ieșit din clasament, cel mai mare număr de la criza financiară din 2009. Dintre aceștia, 169 au prins lista pentru prima dată anul trecut.

Cele mai dramatice scăderi au avut loc în Rusia, unde sunt cu 34 de miliardari mai puțini decât anul trecut, după invadarea Ucrainei de către Vladimir Putin, și China, unde represiunea guvernamentală împotriva companiilor tehnologice a dus la scoaterea de pe listă a 87 de miliardari chinezi.

Totuși, Forbes a găsit peste 1.000 de miliardari care sunt mai bogați decât erau acum un an. De asemenea, 236 de nou-veniți au devenit miliardari în ultimul an, inclusiv primii din Barbados, Bulgaria, Estonia și Uruguay, în scădere, însă, față de recordul absolut înregistrat în 2021.

Printre noii intrați pe listă se află și patru români Dragoș și Adrian Pavăl, fondatorii lanțului de magazine Dedeman, dar și Ion Stoica și Mihai Zaharia, cofondatorii Databricks. Totodată, la fel ca anul trecut, în clasament se află și Ion Țiriac și Daniel Dines, cofondatorul UiPath.

America este în continuare lider în lume, cu 735 de miliardari în valoare colectivă de 4,7 trilioane de dolari, inclusiv Elon Musk, care se află în fruntea listei de miliardari din lume pentru prima dată. China (inclusiv Macao și Hong Kong) rămâne pe locul doi, cu 607 miliardari deținând în total 2,3 trilioane de dolari. La alcătuirea clasamentului au fost folosite prețurile acțiunilor și cursurile de schimb din 11 martie 2022 pentru a calcula averile nete, precizează Forbes.

De unde provin noii miliardari din clasamentul Forbes

Noii miliardari provin din 34 de țări.

În pofida unor măsuri dure luate împotriva sectorului tech, China a produs totuși 62 de noi miliardari, cei mai mulți pentru orice țară.

Cel mai bogat nou-venit este din Taiwan: Zhang Congyuan, fondatorul în vârstă de 74 de ani al Huali Industrial, o companie ce produce încălțăminte pentru zeci de branduri, printre care Nike, Puma, UGG și Vans.

Statele Unite s-au clasat pe locul doi, cu 50 de noi miliardari. Printre aceștia se numără Gary Wang, cu o avere de 5,9 miliarde de dolari, cofondatorul și chief technology officer al platformei de tranzacționare a criptomonedelor FTX.

India a avut 29 de noi miliardari, clasându-se pe locul 3. Cu o avere de 1,1 miliarde de dolari construită din afaceri în domeniul farmaceutic, indianul Subba Rao Jasti este cel mai bătrân miliardar de anul acesta.
Cine sunt cei mai bogați oameni din lume
1. Elon Musk (SUA), cu o avere netă estimată la 219 de miliarde de dolari, CEO-ul Tesla și SpaceX, este în premieră pe prima poziție în clasamentul Forbes, care folosește o metodologie ușor diferită decât agenția Bloomberg;

2. Jeff Bezos (SUA), cu o avere de 171 miliarde de dolari;

3. Bernard Arnault și familia sa (Franța), 158 miliarde de dolari;

4. Bill Gates (SUA), 129 miliarde de dolari;

5. Warren Buffett (SUA), 118 miliarde de dolari;

6. Larry Page (SUA), 111 miliarde de dolari;

7. Sergey Brin (SUA), 107 miliarde de dolari;

8. Larry Ellison (SUA), 106 miliarde de dolari;

9. Steve Ballmer (SUA), 91 miliarde de dolari;

10. Mukesh Ambani (India), 90 miliarde de dolari.

O absență notabilă din clasamentul de anul acesta este cea a lui Mark Zuckerberg, CEO-ul Meta/Facebook pierzându-și locul între primii 10 cei mai bogați oameni ai planetei în luna februarie, după ce prețul acțiunilor companiei sale s-a prăbușit ca urmare a publicării unor estimări mai slabe decât cele așteptate de investitori.

Pentru prima dată în istoria sa, numărul utilizatorilor activi zilnici la nivel global ai Facebook a scăzut față de trimestrul precedent, la 1,929 miliarde de la 1,930 miliarde.

Topul miliardarilor din Europa

Țara europeană cu cei mai mulți deținători de mari averi în 2022 este Germania, cu 134 de miliardari care au o avere cumulată de 608 de miliarde de dolari. Franța rămâne, de asemenea, pe un loc important în top, averea celor 43 de miliardari fiind cu 7% mai mare față de anul trecut, până la 550 de miliarde de dolari.

În Marea Britanie nu doar afacerile antreprenorilor britanici sunt de succes, ci și a fondatorilor de pretutindeni. Guillaume Pousaz (Elveția), fondatorul fintech-ului Checkout.com, cu sediul central în Londra, a devenit cel mai bogat antreprenor în domeniul tehnologiei din Europa, cu o avere estimată la 23 de miliarde de dolari.

Estonia are anul acesta primul său miliardar, Kristo Käärmann, cofondatorul startup-ului de plăți transfrontaliere din Londra, Wise. De asemenea, Revolut, startup-ul bancar digital cu sediul la Londra, a continuat să crească, rotunjind considerabil averea cofondatorului rus Nikolay Storonsky (7,1 miliarde de dolari) și a ucraineanului Vladimir Yatsenko (1,1 miliarde de dolari).

Trebuie precizat că Europa găzduiește a treia cea mai bogată persoană din lume, fondatorul LVMH, Bernard Arnault, care deține o avere de 158 de miliarde de dolari și se află în spatele lui Elon Musk (219 mld. dolari) și a lui Jeff Bezos (171 mld. dolari).

Francoise Bettencourt Meyers (L’Oreal), cea mai bogată femeie din lume, și Amancio Ortega, proprietarul lanțului de retail de modă Zara, se află pe pozițiile 14 și, respectiv, 23 în clasamentul celor mai bogați oameni din lume în 2022.

Cei mai bogați zece miliardari europeni de pe lista Forbes SUA din 2022 au o avere colectivă de 590 de miliarde de dolari, în creștere cu 38 de miliarde de dolari în ultimul an. Iată cine sunt aceștia:

1. Bernard Arnault, Franța, 158 de miliarde de dolari

2. Francoise Bettencourt Meyers, Franța, 74 de miliarde de dolari

3. Amancio Ortega, Spania, 59 de miliarde de dolari

4. Dieter Schwarz, Germania, 47 de miliarde de dolari

5. Rodolphe Saade, Franța, 41 de miliarde de dolari

6. Francois Pinault, Franța, 40 de miliarde de dolari

7. Klaus Michael Kuehne, Germania, 37 de miliarde de dolari

8. Beate Heister & Karl Albrecht Jr, Germania, 36 de miliarde de dolari

9. Giovanni Ferrero, Italia, 36 de miliarde de dolari

10. Alain Wertheimer, Franța, 31 de miliarde de dolari

10. Gerard Wertheimer, Franța, 31 de miliarde de dolari

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here