Cine va câștiga alegerile în SUA? Predicția profesorului de istorie care a ”ghicit”, fără să greșească niciodată, toți președinții din 1984 până acum

Allan Lichtman, profesor de istorie în Statele Unite, are un algoritm care i-a permis să indice fără greș, din 1984 până în prezent, cine este câștigătorul alegerilor prezidențiale. A făcut-o inclusiv în urmă cu patru ani, când a prezis victoria lui Donald Trump, într-un moment în care Hillary Clinton era considerată favorită.

Allan Lichtman a elaborat în urmă cu mai bine de 30 de ani 13 criterii prin care a reușit, de fiecare dată, să prezică în mod corect cine va câștiga cursa pentru Casa Albă. Metoda profesorului a fost elaborată în 1981 împreună cu un specialist rus în matematică și geofizică, Vladimir Keilis-Borok, considerat cel mai bun expert mondial în prezicerea cutremurelor.

Algoritmul nu se bazează pe sondaje de opinie, statistici demografice sau opinii politice, ci folosește un set de aserțiuni de tip adevărat/fals, pe care l-a denumit „Chei către Casa Albă”.   Cele 13 „chei” țin seama de factori precum economia, nemulțumirea socială, performanță, scandaluri, dar și carisma personală, adică ceea ce profesorul numește „tabloul mare”.

Prima dată, algoritmul a fost verificat în 1984, când a prezis corect realegerea lui Ronald Reagan, iar de atunci a funcționat pentru toate scrutinele prezidențiale. Trebuie menționat însă că în 2000, când a fost poate cea mai strânsă cursă electorală din Statele Unite, Lichtman a prevăzut că Al Gore, fostul vicepreședinte din administrația lui Bill Clinton, va câștiga alegerile. Deși Al Gore a câștigat votul popular, el a pierdut în cele din urmă Președinția în favoarea lui George W. Bush, după ce Curtea Supremă a decis să oprească renumărarea voturilor în Florida.

Acum, profesorul Lichtman este gata să-și folosească cele 13 „chei” pentru alegerile de anul acesta, când la 3 noiembrie alegătorii vor fi chemați să aleagă între actualul președinte, republicanul Donald Trump, și democratul Joe Biden, fost vicepreședinte al SUA în mandatele lui Barack Obama.

Într-un interviu pentru CNN, profesorul Lichtman a fost categoric în răspunsul său: Donald Trump va pierde anul acesta Casa Albă. El are încredere în continuare în sistemul său de predicție, deși recunoaște că la fiecare patru ani simte presiunea momentului: „Am 73 de ani. Dar de fiecare dată, fără excepție, am emoții”, a declarat el pentru CNN.

Cele 13 „chei” ale algoritmului lui Allan Lichtman

1. La alegerile „de la mijlocul mandatului” (alegerile pentru reînnoirea unei părți a Congresului, care au loc la doi ani de la alegerea președintelui SUA – n.r.), partidul respectivului candidat câștigă mai multe locuri în Camera Reprezentanților decât la precedentul scrutin.

2. Nu are competitori redutabili în cursa pentru obținerea nominalizării din partea partidului.

3. Președintele în exercițiu provine din partidul candidatului.

4. Nu există un al treilea partid sau o campanie independentă semnificativă.

5. Economia, pe termen scurt, nu este în recesiune în timpul campaniei electorale.

6. Creșterea economică pe cap de locuitor în timpul mandatului (președintelui în exercițiu) este aceeași sau mai mare decât media creșterii economice din precedentele două mandate.

7. Administrația în exercițiu face schimbări majore în politica internă.

8. Nu sunt proteste sociale semnificative în timpul mandatului actualului președinte.

9. Administrația în exercițiu nu este marcată de vreun scandal major.

10. Actuala administrație nu face greșeli majore în politica militară și cea externă.

11. Administrația în exercițiu are un succes major în politica militară sau cea externă.

12. Candidatul are carismă sau este un erou național.

13. Contracandidatul său nu este carismatic sau un erou național.

Întrebările, a explicat profesorul, se bazează pe faptul că în primul rând este judecată performanța partidului care are deja președintele la Casa Albă.

Dacă la cel puțin șase dintre cele 13 enunțuri răspunsul este „fals” înseamnă un trend care merge împotriva partidului președintelui și acesta va pierde. Dacă mai puțin de șase răspunsuri sunt cu „fals”, atunci partidul la putere mai obține un mandat de președinte.

1 COMENTARIU

  1. Am vazut de mult timp ca sunteti impotriva lui Trump. Bucurie mare la universul, dar nu inteleg de ce. Nu vreti o America puternica, un Nato puternic, presiune pe China, etc? Dar s-ar putea sa aveti o mare surpriza. Trump castiga, ascultati ce va spun

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here