Dacian Cioloș a răspuns joi întrebărilor lansate cu o zi în urmă, în spațiul public, de Daniel Funeriu. Acesta îi suspectează pe cei din USR-PLUS că fac jocul președintelui Emmanuel Macron și că ar intenționa să o voteze totuși pe candidata Franței la postul de comisar european, în ciuda faptului că aceasta are probleme de integritate. În răspunsul său, Cioloș nu afirmă însă clar dacă va vota pentru sau împotriva acesteia, ci doar că va analiza informaţiile despre candidată.

„Domnule Cioloș, domnule Barna: dumneavoastră sau, după caz, membrii partidelor pe care le conduceți, veți/vor vota pro sau contra compatrioatei mele, Mme Sylvie Goulard? Dacă da, cum veți împăca chestia asta cu excelenta inițiativă „Fără Penali?”, întreba ieri Daniel Funeriu, pe Facebook. (…)Dl. Cioloș, dl. Barna, vă dau și o soluție pentru a vă rezolva conflictul de loialitate între slujirea agendei lui Macron și slujirea principiilor: dacă loialitatea față de principii este înaintea loialității față de Macron, anunțați public că nu o votați pe „penala” Goulard. Dacă loialitatea voastră față de Macron bate loialitatea față de principii, atunci măcar cereți ca LCK să fie numită înaintea votului. Măcar să obțină și România ceva de pe urma renunțării voastre la principii.

Eu am dublă cetățenie, dar loialitatea mea e, neștirbită, față de valoarea supremă care unește Parisul de București: adevărul. Voi ezitați în a vă tranzacționa loialitatea față de ceea ce are vocația de a ne separa: interese mici pentru posturi și influență. Vă cer ca, pentru milioanele care v-au votat, să îmi dovediți că greșesc”, își încheia Funeriu comentariul acid.

În replică, Dacian Cioloș, președintele grupului Renew Europe din Parlamentul European, arată într-o postare pe Facebook că europarlamentarii Alianței USR PLUS ”îi vor trata în mod egal pe toți candidații. Și pe cel român, și pe cel francez”.

Pentru că în spațiul public din România au apărut numeroase întrebări și opinii legate de poziția europarlamentarilor Alianței USR PLUS față de candidaturile la posturile de comisari europeni, facem următoarele precizări”, scrie Cioloș pe Facebook:

1. Europarlamentarii USR PLUS îi vor trata în mod egal pe toți candidații. Și pe cel român, și pe cel francez, și pe oricare alt candidat pentru un post de comisar european. Vom folosi aceleași criterii de evaluare: raportarea la valorile Uniunii Europene și angajamentul de a respecta aceste valori, integritatea candidatului și posibilele conflicte de interese.

2. În cazul Rovanei Plumb au apărut deja puncte de vedere ale europarlamentarilor USR PLUS, pentru că activitatea doamnei Plumb ne este cunoscută de mai mult timp. Atât poziționarea ei în raport cu valorile europene, cât și problemele de integritate au fost dezvăluite pe larg de presa din România. În cazurile celorlalți candidați la posturile de comisari europeni, vom solicita același tip de informații pentru a putea judeca cu egală măsură”, conchide Cioloș.

Replica vine după ce presa a dezvăluit că Sylvie Goulard, candidata Franței, susținută de partidul lui Emmanuel Macron, și el membru al grupului Renew Europe, are probleme de integritate. Noua propunere pentru postul de comisar european pentru Piață Internă, Sylvie Goulard, a fost audiată marți de poliția franceză în cadrul unei anchete privind o serie de angajări fictive în Parlamentul European, a declarat o sursă citată de Reuters. Audierea acesteia a avut loc în aceeași zi în care președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat lista celor 27 de viitori comisari UE, printre care se numără și Goulard.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here